Waarom zou je een DAB-radio kopen?
[door Martijn Metzing]
De volgende vraag wordt me wel eens gesteld als ik enthousiast vertel over DAB+, de opvolger van FM: ‘Waarom zou ik een DAB-radio moeten kopen? Mijn FM-radio doet het nog prima’. Of: ‘Ik luister toch alleen maar via internet naar radio’.
Behoor je tot de laatste groep en luister je weinig mobiel naar de radio, dan is een radio met DAB-ontvangst minder relevant. Via internet kun je immers duizenden radiostations uit de hele wereld ontvangen. Dat is via DAB+ onmogelijk. Maar luister je regelmatig via FM naar de radio, thuis, onderweg, of op je werk, dan kan DAB+ wel heel interessant zijn.
Aanbod
Allereerst is het aanbod van landelijke radiostations bij DAB+ veel groter dan op FM. Via de FM-band kun je vier publieke stations ontvangen (vijf in de vier grote steden) en afhankelijk van waar je woont, maximaal negen commerciële. Als je DAB+ tot je beschikking hebt, kun je op dit moment luisteren naar tien publieke en achttien commerciële stations. Volgend jaar komen daar ook niet-landelijke radiostations bij. Dan kun je de meeste regionale stations ontvangen die nu al op FM uitzenden, op veel plaatsen zelfs meer.
Dekking
Een ander voordeel is de grotere dekking op DAB+. De commerciële stations hebben geen van allen landelijk bereik op FM. In het gunstigste geval bereikt een commerciële zender ongeveer 70% van Nederland. De publieke jongerenzender FunX is op FM alleen in en rond de vier grote steden te ontvangen. Via DAB+ zijn al deze zenders in grote delen van het land goed te ontvangen. Als de regionale stations volgend jaar via DAB+ gaan uitzenden, zullen de meeste een groter bereik krijgen dan ze nu via FM hebben.
Geluid
Verder is het geluid van DAB-radio ruisvrij en helder. Op plekken waar de ontvangst minder goed is, ruist en kraakt FM. Bij DAB+ werkt dit anders: je hebt ofwel goede ontvangst ofwel helemaal geen ontvangst. In de praktijk zullen DAB-radio’s op veel plaatsen toch goed geluid geven, ook als de ontvangstkwaliteit slechter is.
Gebruiksgemak
Het gebruiksgemak van DAB-radio is ook groot. Bij FM moet je eerst zoeken naar de juiste frequentie om een zender goed te ontvangen. Een DAB-radio leest de stations bij een zoekopdracht zelf in en presenteert ze in veel gevallen in alfabetische volgorde. Sommige autoradio’s tonen de stations per kanaal. Dit betekent dat alle commerciële stations bij elkaar staan en de publieke ook.
Toekomst
Ten slotte, met een DAB-radio ben je voorbereid op de toekomst. Voorlopig zal FM nog wel blijven bestaan. Alle lokale omroepen zitten nog op FM en er zijn nog geen concrete plannen om deze binnen afzienbare tijd te gaan uitzenden via DAB+ (in tegenstelling dus tot de regionale stations die wel binnenkort via DAB+ gaan uitzenden). Er zal waarschijnlijk meer worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van DAB+ en niet meer in FM. In Noorwegen en Zwitserland zijn er zelfs al concrete plannen om de FM-zenders af te schakelen.
[bron: Radiodigi.nl ]
Ik heb een Kaos PDR1 dab+ radio. Wat mij erg tegenvalt is de duidelijk lagere pitch dan gewone fm radio. Hierdoor klinkt de muziek hartstikke vals. Ik baal hier enorm van en wil graag weten hoe dit kan. Wie weet mij het verlossende antwoord te geven? ???
Erg fijn allemaal, maar wat doe ik nu met mijn “gewone” DAB radio (de belofte van vroeger)?
Iemand besloot dat we een nieuwe standaard nodig hadden, en daarna was het ding ineens afgeschreven. En dus minimaal 500 euro verkloot.
Zoals het nu lijkt kun je beter geen “early adopter” zijn in NL.
Verder is de mobiele ontvangst ook nog niet geweldig (zeker hier in het noord-oosten). Onderweg moet ik regelmatig weer naar FM omdat het DAB+ signaal wegvalt.
Het wordt tijd dat “de beslissers” zich daar ook eens van bewust worden. Op deze manier krijg je een nieuwe techniek nooit van de grond.
Ga eens praten met de gewone mens…
Hier in ede jammer genoeg nog maar weinig ontvangst..
Er worden 55 stations weergegeven, waar je er met mazzel 11 van kan beluisteren.
Iemand een idee waarom de hele ontvangst wegvalt als ik mijn telefoon in de oplader sterk (standaard 12V naar USB plug in welk van mijn 3-12V stopcontacten dan ook) (in de auto)
En dat noemen ze vooruitgang. Geef mij maar analoog.en zeker met een analoge vintage Top Tuner.
Kan ik met een dag radio als ik op vakantie in Oostenrijk ben Nederlandse zenders ontvangen
Helaas niet! DAB+ is vooral bedoeld om zenders te ontvangen van het land waarin je je bevindt…
Als je NL zenders op je vakantieadres wilt ontvangen, dan zou je ter plekke wifi of bekabeld internet moeten hebben en dan een hybride of internetradio moeten aanschaffen, zoiets als deze: https://www.radiowinkel.com/a-43853105/wifi-internet-radio-s/imperial-i10-internetradio-usb-walnoot-hout/
Waarom het oude (goede) spul wegdoen? Materiaalverspilling is
dat. Digitaal is niks beter dan analoog via de kabel.
En waarom, er zijn toch meer dan genoeg zenders via FM?
M.i. komt DAB+ er nooit door.
Heb een Denver radio maar het geluid is echt uit een “doos”
kan dat met een externe box, alleen aansluiting voor hoofd-
“telefoon”
Betr. een AKAI DAB/DAB+ radio, ID code 15454. model ADB10GY.
Probleem: het geluid dat “achter” het gesproken woord is gezet en het geluid van de reclame-boodschappen overstemmen het gesproken woord helemaal.
VRAAG: IS DAAR WAT AAN TE DOEN? Hartelijk dank voor jouw reactie.
DAB heeft beslist voordelen, maar je mag de nadelen niet onder tafel vegen, vind ik.
– De ontvangst is vaak beroerd. Ik woon in een gebied (A’dam Centrum) waar het optimaal zou moeten zijn, maar mijn FM radio doet het véél beter.
– de geluidskwaliteit van DAB is minder dan van (goede) FM.
Daarbij komt dat elke moderne FM-ontvanger tegenwoordig ‘digitale afstemming’ heeft en de mogelijkheid om een reeks zenders ‘onder een nummertje te zetten’. Óók wordt via FM al járen extra tekst-informatie meegegeven en elke moderne ontvanger (denk ook aan auto-radio’s) kan daarmee overweg.
DAB zou wellicht veel verder kunnen gaan op het punt van klant-vriendelijkheid maar dat schijnt nú nog niet te gebeuren.
Begrijp ik het goed kan ik via DAB+ niet luisteren naar mijn favoriete zender WDR4?
Klopt helemaal. Ik woon niet ver van Belgie en heb 2 DAB radio’s, die beide op de FM staan om mijn favoriete Belgische zenders te ontvangen. Enkel voor Radio 5 gebruik ik DAB af en toe.
Ik overweeg al een tijdje om een draagbare DAB radio te kopen.
Echter wat mij tegenhoudt is dat de baterij, net als bij een mobiele telefoon, in een paar uur al leeg is. Mijn huidige FM transistor radiootje doet het een maand op 2 AA batterijtjes. Het omvormen van het digitale signaal kost gewoon teveel energie om een gebruiks makkelijke radio te maken die niet steeds opgeladen hoeft te worden.
Ik heb geen zin om naast mijn telefoon ook nog mijn radio dagelijks op te laden. Ik moet al zoveel opladen: mobiele telefoon, tandenborstel, zaklamp, scheerapparaat,routeplanner.
Dus voorlopig voor mij geen DAB radio.
We hebben sinds een half jaar op het werk een dab+ radio.
Dit is een ramp, we kunnen enkele zenders ontvangen, maar die vallen elke keer een paar seconden weg. Stoort inderdaad niet, maar elke keer helemaal wegvallen is nog veel irritanter. En NPO radio3 kunnen we helemaal niet ontvangen.
Wonende in Makkinga (zuid-oost Friesland) kan ik soms op de oude FM Duitsland ontvangen, met een verticale dipool op zolder. Mijn vraag is dat ook kan met DAB+? Dat ik meer Nederlandse zenders ruisvrij kan ontvangen is voor mij niet interessant, wel of het bereik van stations groter is als de huiduge FM zenders.
Nog eens een paar keer DAB geprobeerd (het is niet voor niks aangeschaft), het valt me vooral op bij de Hilversumse zenders als Radio 2 en 1: muziek klinkt redelijk normaal zodra er gesproken wordt of een jingle wordt gedraaid knalt en dreunt het als een gek je huis door. Hier klopt echt iets niet aan de afstelling vanuit de studio’s. Is trouwens bij FM ook zo maar in mindere mate.
De microset was na jaren trouwe dienst kapot dus die is onlangs vervangen door een nieuwe met DAB+. Over de ontvangst (in het centrum van Arnhem) van de diverse radiozenders geen klagen, over het geluid wel. Het dreunt je huis door, de bassen staan veel te hard afgesteld met als gevolg dat elke keer als dezelfde set wordt gebruikt voor tv of muziek het geluid moet worden bijgesteld. Hoogst iritant. Ik heb de radio dan ook maar weer ouderwets op de FM gezet, de ontvangst van de zenders is net zo goed, het geluid is normaal en je hebt niet die paar tellen vertraging in ontvangst. Wat mijn oorpsonkelijke vooroordeel nl. dat DAB voor de doorsnee consument geen enkel voordeel heeft, alleen maar bevestigt.
Graag zou ik van U willen weten, of ik ook op een digitale radio ook de Ned.zenders in Italien kan ontvangen.
Dit omdat de wereld omroep is verdwenen. Heel erg jammer voor de vakantie ganger. En wat is nu de beste aankoop. Grt. Huub
Beste Huub,
Als je NL zenders in het buitenland zou willen ontvangen dan kunt u het beste een wifi internetradio kopen. Uiteraard is wifi beschikbaarheid op het vakantieadres een vereiste!
Nou ik heb een nwe auto met DAB, valt erg tegen met de dekking. Bij het terugschakelen naar FM merk je dat aan het geluid (sterkte). Jammer dat in het buitenland je eerst op de regio moet zoeken en dan pas naar de zender. Gezien het lage bedrag als optie nog wel waard, maar bij lange na niet datgene wat ik ervan gehoopt had..helaas..
Ik luister graag naar alternatieve zenders als Radio Paradise [USA] & Radio Caroline 552 [UK]=The only Albumstation, op internet. Dus ik heb niets aan dit DAB – systeem.
Met mijn “tafel”-DAB+ naast me op de passagiersstoel, kon ik van Glanerbrug tot Utrecht storingsvrij luisteren naar Radio5 Nostalgia.
Een DAB+-autoradio vind ik nog wat te duur. En het voordeel van zo’n los model is dat je hem ook op een logeeradres kunt gebruiken.
Ik ben het absoluut niet eens met sommige hier. DAB+ is qua geluidskwaliteit mager! Het klinkt naar mp3-tjes van 15 jaar geleden met een zo lage bemonstering zodat alles zo plat en levensloos klingt en nog flink wat vervorming heeft. Gelukkig kon ik mijn DAB+ tuner terug brengen. Het lag niet aan het overigs prima toestel (geilde overigens wel op het bedieningsgemak), het ligt puur aan de te lage bemostering van het geluid waarvoor gekozen is. Mijn oude FM stereo tuner klinkt gewoon stukken beter en is via de kabel ook storingsvrij. Ik heb goede oren en voor mij is DAB+ een regelrechte aanfluiting! Laat je geen DAB+ aanpraten, luister eerst of het geluid voor jou voldoet.
Voor mij is de volgorde in geluidskwaliteit:
CD, FLAC, 12″ single, LP, FM, mp3 met 320 of 265 kbps en na vele andere formats pas DAB+ zoals het nu is geregeld… over een paar jaar komen ze weer met iets dat “beter” is… want dat moet.
Ben het met u eens fm klinkt slecht omdat de zender wordt gemoduleerd met mp3 kwaliteit bagger. In fm zijn deze verschillen met goede zenders duidelijk te horen zo goed is fm!!
Is er geen goede vervanger in DAB +voor autoradio’s
Ik heb een multimedia compleet met navigatie voor in de auto maar de ontvangst is belabberd ….
Dab radio is de zo veelste aanval op onze vrijheid, straks is het mogenlijk om uitzendingen te coderen zo dat er via een decoder betaald moet worden. Ook word de aparatuur om uitzendingen te verzorgen onbetaalbaar en kunnen we bij een nationale ramp niet mwer terug vallen op zend aparatuur. En dan hebben we het nog niet over de milieu problematiek van de milioene werkende radio.s die straks weggegooid worden en de nieuwe die elcheepo geproduceerd worden in landen die het niet zo nouw nemen met mensen rechten en milieu
daar heb je een punt Martin!
npo 2 e kamer dab ether 64
npo 1 e kamer dab ether 80
Wat ik dan niet snap: dat de Denver het niet doet en de pure wel hier in het forum geschreven!Ik merk bij de Pure move 400 d en de Noxon Journaline een kleine vertraging
@Ron Dingemans: ik vrees dat er onderling weinig of geen verschillen zijn.
Ik zie te veel identieke toestellen die onder een andere merknaam of typenummers verkocht worden.
Kwestie van marketing denk ik; de een voelt zich beter in een Volkswagen terwijl de ander zweert bij een Audi…….
De DAB+ chip (Frontier?) is bij elke radio dezelfde
zou dan het ene merk beter zijn dan het andere merk ?
Pure staat als goed bekend, Ik heb geode ervaring met pure!.
Jammer dat ze niet met spraak werken!
Ik ben een groot liefhebber van DAB en DAB+. Echter wat me enorm frustreert is dat de prijzen gewoon niet kloppen. zonder blikken of blozen een radio van € 200 moeten kopen. Ik heb nu een kleine Denver43 DAB+ en de helft van de tijd ontvangt hij gewoon geen enkele zender terwijl mijn Pure radiowekker op de zelfde plek glasheldere ontvangst heeft.
Gewoon FM klinkt dan wel slechter maar is wel in iedere uithoek en de meeste kelders te ontvangen. DAB+ gaat het nooit worden als de prijzen niet enorm gaan zakken (wat kost een chipje nou tegenwoordig) en de ontvangst niet dramatisch veel beter wordt.
In principe klinkt fm bij goede signaalsterkte en goede modulatie altijd beter dan dab. Maar vaak wordt de fm zender gemoduleerd met slecht signaal met weinig bandbreedte en dit is duidelijk te horen (rafelig onnatuurlijk hoog maar dit ligt dus niet aan het fm systeem op zich.
npo radio 5 fm lopik 100.70 mhz
npo radio 6 fm lopik 102.50 mhz
hoe je daaraan komt weet ik niet,
in Brabant ontvang ik geen radio 5 en 6op d fm.
ik ontvang ook geen radio 5 en ik woon in Delft, daarom heb ik een dab gekocht….. ook geen radio 5 in mijn auto…wat kan ik daar aan doen?
Dag Erik
Waar jij die info vandaan hebt? Kweenie. Maar Lopik 100.7 is de frequentie van Q Music en 102.5 Lopik is de frequentie van Radio 538.
Zowel NPO Radio 5 als NPO Radio 6 zijn NIET in de FM band te ontvangen doch uitsluitend in de DAB band (en internet natuurlijk).
Volgende keer een ietsiebietsie beter luisteren alvorens hier iets achter te laten.
als je een goeie ontvangst hebt is dab+ beter dan fm.
Ik had prima een DAB radio, maar DAB is DAB+ geworden Dus alleen doet de FM het nog, de klok enz. niet.
Strak wordt zeker DAB+ DAB ++ Heb toen even navraag gedaan. Antwoord; Nou dan koop je toch gewoon een nieuwe :/
Dus ik koop er voorlopig zeker geen, jammer.
Na al dat gelees: Kan ik nou een Imperial Dabman 70-DAB-radio op ons nachtkastje zetten en er plezier van hebben ?
Of moet ik mijn oude Philips toestel gewoon maar laten repareren??
Nu nog een DAB+ wekkerradio die ook de tijd op het plafond projecteert. Ik heb nog een FM wekkerradio uit midden jaren 90 die dat kan maar aan vervanging toe is. De selectiviteit van de ontvanger trekt de hoge dichtheid op de FM omroepband hier in de stad Utrecht niet helemaal.
Ja, tips zijn welkom.
Vandaag in het trotse bezit gekomen van een Vincent STU-8 met Dab + mogelijkheid. Kan zegge en schrijven één zender ontvangen namelijk NPO 3! Daarnaast is de kwaliteit bagger 64 KBps. De FM is gelukkig goed aan te horen maar Duitse zenders zijn haast niet meer binnen te halen. Woon in Overijssel. Ga er een ST-2 dynalab aanzetten voor een beter FM ontvangst. Dat DAB+ mag van mij in de prullebak. Kwalitatief ver onder de maat!
Hallo Jan,
heel raar dat je alleen maar NPO3 kan ontvangen want dat is een TV zender en geen DAB omroep !
Het is al weer even geleden dat ik op deze site keek en reageerde. De verhalen van de diverse schrijvers gelezen. De ervaringen van Martijn met de antennes bevestigen mijn ervaringen. Geen veel te klein haaienvinnetje of een plakantenne, die deels schuil gaat achter een raamstijl, maar een goede antenne (Calearo ook hier), die zo veel mogelijk verticaal staat en rondom vrij zicht heeft, monteren. Dus ook geen net boven het dak zwevende antenne want die heeft teveel last van de afschermende invloed van het dak. Kijk maar eens op de DABONWHEELS website. De Calearo-antenne heeft 2 antennekabels en 1 voedingskabel voor de versterker in het antennevoetje. (Wanneer de voeding vanuit de DAB+ radio over de DAB-coax kan, behoeft de voedingskabel niet gebruikt te worden. Beide gebruiken, zoals in mijn auto, kan ook geen kwaad.) Tevens heeft het antennevoetje een aantal filters zodat alleen de gewenste frequentiebanden ontvangen worden en storingen door sterke signalen buiten de omroepbanden vermeden worden.
Mijn ervaring is dat in het centrum van het land het VCR-signaal bij viaducten nog wel eens wegvalt terwijl het NPO-signaal daar geen last van heeft. Het VCR-netwerk heeft per zender vaak meer vermogen maar er zijn minder zenders opgesteld. De veldsterktevariatie is daarom zowel in positieve als negatieve zin groter dan bij het NPO-netwerk. Vooral dat negatieve houdt in dat er bij het VCR-netwerk meer gaten in de ontvangst zullen blijven dan bij het publieke netwerk wanneer dat, na fase 3, compleet is.
Een ander aspect is de signaalsterkte t.o.v. de FM-zenders. Bij digitale uitzendingen wordt ongeveer een twintigste deel van het zendvermogen t.o.v. analoge uitzendingen gebruikt. Daarmee wordt digitale ontvangst gevoeliger voor onbedoelde stoorproducten van slecht gefilterde apparaten zoals goedkope pc-voedingen zonder netfilter en allerlei adapters van slechte kwaliteit. Maar ook CV-ketels, spaarlampen in huis en buitenverlichting zoals straatlantaarns alsmede verkeersregelsystemen kunnen zowel in en om huis als tijdens de autorit de ontvangst negatief beïnvloeden wanneer die systemen bij ontwerp, productie en aanleg niet voldoende ontstoord worden. Ik heb de indruk dat dit aspect bij de omroepen onderbelicht wordt en dat het belang van energiebesparing een hogere prioriteit krijgt. Meldt problemen, zoals bij de CV-ketel, gerust bij het Agentschap Telecom. Dan wel merk, type en serienummer van het storende apparaat opgeven. Er is nl. een serie CV-ketels, die veel stoorstraling produceert, bij het A.T. bekend en mogelijk zijn nog niet alle exemplaren opgespoord.
Terugkomend op mijn ervaringen met DAB+ ontvangst. Ik rijd nog wel eens op de Duitse A31 tussen Gronau (Enschede) en Reken en dan is de ontvangst van de NPO en de VCR op de noordelijke helft van het traject goed. Zuidelijker zijn er, door bosjes en wallen, onderbrekingen. Dit komt ongeveer overeen met de FM-ontvangst die dan ook met ruis gepaard gaat.
Op het verlengde van de Nederlandse A12, de Duitse A3, is er ontvangst tot ongeveer Wesel. De Duitse DAB-zenders ontvang ik tot ongeveer Almelo en halverwege Arnhem en Apeldoorn. Ook dat wijkt, aan beide zijden van de landsgrens, niet veel af van de FM-ontvangst.
En tijdens temperatuurinversies is er, net zoals vroeger bij FM, toen de gaten in de FM-band nog niet volgestopt waren, over lange afstand veel te ontvangen en ook mobiel meer en verder te ontvangen. Dat blijkt ook wel uit de ervaringen van o.a. Egbert Kattenberg (wij kennen elkaar persoonlijk) en de anderen. Eind oktober was het inderdaad raak. Zelfs het sterke DVB-T signaal van de TV zender te Hoogersmilde viel hier, door storingen, helemaal weg waardoor de buren mij opbelden met de mededeling dat ze op mijn 2 dagen daarvoor aangelegd tv-kabelnetwerk, voor tv in de woonkamer en de kinderkamers, geen ontvangst van Digitenne hadden maar wel, nadat ze de ontvanger in de woonkamer opnieuw hadden laten scannen, allerlei Duitse programma’s konden ontvangen. De atmosfeer kan het voor liefhebbers leuk maken maar voor anderen weer niet.
Groeten vanaf de Fries-Overijsselse grens dicht bij Drenthe!
Wim met alle respect maar ik was eerst ook geen voorstander van een plak antenne sterker ik had er zelfs schrik van want dacht toen dit kan niks zijn ! Toch ben ik er heel tevreden over hier in de regio Breda/ Oosterhout werkt het perfect ik heb zelfs nog goede ontvangst tot iets voorbij Brecht België ook heb ik goede ontvangst tot in Zuid Limburg en zelfs nog een behoorlijk stuk in Duits land ik had dit eigenlijk ook niet verwacht en geniet iedere dag van mijn DAB+ autoradio
Dat in Enschede de NPO goed te ontvangen is, is wel bekend, heerlijk bijna overal op mijn fiets naar 3 FM alternativ luisteren met 99% goede ontvangst en in huis is dat 90% meer dan voldoende, maar 11D komt in de zomermaanden ook heel goed door ondanks het zwakke binnen-signaal, wat in de windermaanden door mijn HR-ketel word weggedrukt als die aangaat, maar de VCR met zijn 6,2 KW zender in Markelo, vanwaar de dipooltjes naar het Noorden zijn gericht komt mijn woon en slaapkamer geeneens door, wel op mijn display maar het geluid is doofstom, en dat terwijl de Duitse 11D zender met zijn 10 KW rondstralend en verder van Enschede af beter presteert, ook wat buiten het geval is, dat moet Broadcast partners toch wel aan het denken zetten, ik hou mijn hart vast net de ontvangstkwaliteit van 6D van de regionalen, als dat ook naar Broadcast partners gaat, ja ik zeg, koop veel DAB+ ontvangers, dan word FM niet meer belangrijk, en worden de zenders van Broadcast partners ook net zo goed als de KPN zenders, maar ik denk dat KPN zijn Fase 3 zenders veel eerder heeft uitgerold is, dan dat Broadcast zijn VCR-zenders heeft ge-optimaliseert.
Ik heb een digitaal abonnement bij Ziggo. Daarmee kan ik een aantal (klassieke) muziekzenders ontvangen. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat de kwaliteit van DAB beter is.
Ik woon in de binnenstad. Heeft dat gevolgen voor de ontvangst?
Zijn er DAB-ontvangers met aansluitingen voor een opname-apparaat (bijvoorbeeld een harddisk-recorder, die ik nu gebruik om muziek van de digitale radio op te nemen?
Alvast bedankt voor uw reactie.
Dag Johan
Houd in “de Radiowinkel” de komst van de Roberts I Stream 2 in de gaten. Dit is een echt “alles kunner” van heel goede kwaliteit. Ik ga er van uit dat dit toestel dezelfde kwaliteiten heeft als de I Stream 1, die inmiddels is uitverkocht. In de binnenstad en het ligt er ook nog ’s aan welke stad, is het soms even experimenteren met de opstelling van de radio. Echter heeft de I Stream de mogelijkheid om een externe antenne aan te sluiten, dus kan het voor de ontvangst alleen maar goed gaan.
Het is inderdaad niet handig om te roepen dat je overal in Nederland te ontvangen bent, als dat nog niet zo is. Behalve in Zuid- en Midden Limburg zijn er nog verschillende plekken in het land waar geen ontvangst is van de publieke omroep.
De commerciële radiostations zijn weliswaar in het hele land te ontvangen, maar de ontvangstkwaliteit is niet overal optimaal. Op verschillende plaatsen in de Randstad is de ontvangst van de publieke omroep beter dan de commerciëlen. Op de meeste plaatsen is dat geen probleem, maar met name in de buurt van grote gebouwen en ook bij indoor-ontvangst zijn de commerciële radiostations soms minder goed te ontvangen dan de publieke omroep.
DAT KOMT OMDAT DE OVERHEID LAKS IS!.
dE vcr HEEFT MEER BELANG DAN DE NPO, DIE WORDEN GESUBSIDIEERD!.
Dag Egbert,
Leuk om jouw DX-verslag te lezen. Je woont sowieso in een interessant gebied qua radio-ontvangst. Je schrijft dat de Nederlandse publieke omroep vanuit Maastricht nog wel eens wegvalt. In Zuid- en Midden Limburg zit nog een flink gat in de ontvangst van de publieke omroep. Er zijn nog zenders gepland in Eys, Lichtenberg en Hunsel om de gaten in de ontvangst op te lossen. Wanneer deze zogenoemde 3e uitrolfase gepland is, is nog niet bekend.
Wat betreft jouw DX-verslag heb ik nog even gezocht:
Multiplex 6A komt uit Parijs-Romainville, 6B is inderdaad een Poolse multiplex, waarschijnlijk uit Szczecin, Wroclaw of Warschau. En het station via 7A is The Voice of Russia dat uitzendt in het Duitstalige deel van Zwitserland. 5C is het landelijke Duitstalige ensemble. Ik vermoed dat je deze radiostations bij jou wel vaker zult kunnen ontvangen.
Dag Martijn.
Als “pensionado” kan ik in de toekomst gemakkelijk een gaatje vinden voor nog ’s zo’n experiment. Zal ik zeker doen.
Dat de uitrol Fase 3 er aan gaat komen is niet meer dan een normale zaak. Al te vaak hoor ik op de radio: “Nu ook in geheel Nederland op Digital Radio Plus.” Maar inderdaad zijn er nog schandalig veel digitale witte vlekken bij onze Publieke Omroep en dat is voor mij echt een onverteerbare zaak. De VCR heeft bewezen dat ’t wel kan. Waarom de PO zo lang achter loopt?
Afgelopen donderdag (30 okt) ben ik met mijn computertje, USB radio dongle en 14 el DAB antenne naar een hoge en vrij liggende locatie in de buurt van Epen Heijenrath gereden en heb daar het spulletje opgestart. Eerder ontving ik hier thuis al zo’n dikke 70 DAB zenders, maar wat ik donderdag opgevangen heb is volgens mij niet alledaags. Het viel me eerstens al op dat ik op 2 m enkele repeaters hoorde die hier echt niet om de hoek liggen en dat beloofde dus wat.
De antenne eerst iets oostwaarts gezet en op 6B iets dat een of andere Slavische taal was (volgens een nieuwsgierige passant was het Pools). Hier hoorde ik 8 stations.
Ik ving uit het Zuiden Zuid Oosten op 5C 14 verschillende Duitse stations; daarvan ook een paar die in de “nabije mux” ook te ontvangen zijn.
Op 7B hoorde ik ook enkele Duitstalige stations waaronder Hessen Radio.
Na de zoveelste scan (ditmaal alles handmatig en dan ben je wel even bezig) op 7A enkele stations die uit Zwitserland afkomstig leken te zijn, maar in hetzelfde blok ook een (volgens de nog steeds meeluisterende en kijkende nieuwsgierige passant) een Russisch talige zender. En dat kan ik absoluut niet verklaren.
Toen de antenne naar het zuiden gericht en op 6A hoorde ik enkele Franstalige stations (8x).
Later hoorde ik op 7A de eerder genoemde Zwitsers(?) niet meer maar wel weer “gewoon” klinkend Duits. En was op 6A van de eerder opgevangen Franstalige zenders helemaal niets meer te horen.
Voor mij een vaststaand feit dat ook met het DAB spulletje wel te “DX ‘en” valt. Het log op de PC heeft alles bij elkaar 123 verschillende DAB zenders vastgelegd. Later wilde ik thuis nog eens een en ander nalopen, maar blijkt dat bij het afsluiten van het programma de loggegevens ook wegvallen als je deze niet even opslaat. Doet ’t spulletje dus niet vanzelf, h.i. Het verplicht mij dus om dit experiment nog eens te herhalen en dan die gelogde stations wel op te slaan. Overigens ontvang ik hier met die dongle en een log.per. antenne een dikke 70 stations en dat wanneer ik maar wil. Alleen de zender Maastricht (verzorgt onze eigen Publieke Omroep) valt heel af en toe eens weg. Een fractie van een seconde maar hoor, telkens weer. Maar het blijkt dat ’t signaal van daaruit niet stabiel genoeg is om hier continue goed aanwezig te zijn. En met “het sprietje” van mijn radio in het geheel niet te horen. Ik ben van mening dat je het signaal van de Publieke Omroep ook met alleen maar een sprietje moet kunnen ontvangen.
Er valt genoeg te Dx’n met DAB !
Ik ben al een paar jaar bezig met eerst een antenne op zolder en nu op het dak (maakt overigens niets uit) en heb oa. al deze klappers ontvangen:
Ierland, UK Cornwall en Noorwegen.
Heb je geen hobbies op zo?
Afgelopen week was het qua ontvangstmogelijkheden voor DAB+ een feest op de radio. Op vrijdag heb ik bijna 120 verschillende radiostations ontvangen, tussen Amsterdam en Lille(F). Daarvan waren er meer dan 100 in de omgeving van Utrecht en Amsterdam te beluisteren. Het ging om radiostations uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.
Het leuke van DAB+ is dat de geluidskwaliteit bij ontvangst ook meteen helemaal goed is. Zo heb ik onderweg langere tijd onafgebroken naar zenders uit Parijs kunnen luisteren, met een kristalhelder geluid.
Natuurlijk zijn dergelijke ontvangstmogelijkheden uitzonderlijk. Maar als de atmosferische omstandigheden gunstig zijn, valt er wel wat te beleven met DAB+!
Mijn favoriete radiostations op DAB+:
1) NPO Nieuws 24 ; het nieuws wanneer het mij uitkomt
2) Radio 10 Gold met jaren 60 en 70 muziek
Beiden overal te beluisteren in de auto (behalve waar Egbert Kattenberg woont …. 😉 )
De kwaliteit van muziek zal over het algemeen slechter zijn met DAB+ dan met FM door de gebruikte compressie, maar dat hoor je niet in mijn auto.
daarom vind ik het vreemd dat ze bij digitalradio reclame maken op radio en tv.
Inderdaad Martijn, een heel leuke radio. Buiten de 18 VCR zenders ontvang ik hiermee in mijn woonplaats ook een groot aantal buitenlandse stations (voordeel grensstreek). Jammer en nog meer helaas; op de stations van onze eigen Publieke moet ik nog wachten (heel diepe zucht!).