VRT gaat over van DAB naar DAB+
Vanaf volgende dinsdag 17 oktober zijn alle VRT-radiozenders ook te ontvangen in DAB+, de nieuwe norm voor digitale radio.
Volledig over naar DAB+
De Vlaamse openbare omroep VRT zal volledig overschakelen van DAB naar DAB+. De vijf radionetten Radio 1, Radio 2, Klara, MNM en Studio Brussel die ook op FM uitzenden, gaan dan over van DAB naar DAB+. Tegelijk met deze omschakeling zullen alle vijf edities van Radio 2, Antwerpen, Limburg, Oost- en West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant, op DAB+ gaan uitzenden. De themakanalen Klara Continu, MNM Hits en VRT Nieuws zullen ook overgaan op DAB+. Alleen Sporza, dat grotendeels hetzelfde programma als Radio 1 doorgeeft, en het DAB+ testkanaal zullen verdwijnen.
Digitale ether
Alle radiostations van de VRT zullen gaan uitzenden met een bandbreedte van 80 kbps audio en 16 kbps MOT om extra informatie mee te kunnen sturen. Op deze pagina vind je het overzicht van alle radiostations die in België uitzenden in de digitale ether. In België is de openbare omroep VRT in 1997 gestart met digitale etherradio in de DAB standaard. In mei 2015 is netwerkoperator Norkring gestart met de uitrol van een DAB+- netwerk in Vlaanderen. Op dit moment zijn er vijf zenders in gebruik waardoor in grote delen van Vlaanderen ontvangst mogelijk is. In 2018 zal het netwerk verder worden uitgebreid, waardoor er vrijwel overal (indoor) dekking komt. Via dit netwerk worden nu elf radiostations uitgezonden. In 2016 is in Vlaanderen besloten om voor een digitale toekomst voor etherradio te kiezen. Sinds september 2017 zijn Joe en Qmusic te ontvangen via DAB+. Nostalgie is vooralsnog niet te ontvangen op DAB+, maar zal uiterlijk september 2018 de overstap naar DAB+ maken. Vanaf deze datum is het station namelijk verplicht om uit te zenden via DAB+ en FM.
DAB zonder plus?
Is iedereen zich bij de VRT en in Vlaanderen bewust dat volgende week de digitale ether uitzendingen in DAB van de ene op de andere dag gestaakt zullen gaan worden en vervangen door DAB+? Dit betekent dat vele VRT DAB liefhebbers en luisteraars, veelal van het eerste uur, een stille (wekker-)radio zullen treffen indien zij die op het voor hun gebruikelijke tijdstip aanzetten…
Mensen die in de laatste plusminus 5 jaar een digitale radio hebben gekocht, hebben automatisch een DAB/DAB+ radio gekregen. Maar al die mensen daarvoor niet. Zij zullen nogal verontwaardigd en zelfs boos zijn vermoed ik! Zeker omdat deze afschakeling redelijk op korte termijn onaangekondigd zal gebeuren.
Bij ons in Nederland troffen wij hetzelfde, ongeveer 4 jaar geleden: zie hier het betreffende artikel. Dat leverde al een behoorlijk aantal zeer ontevreden mensen op. De early adopters, de grootste DAB-ambassadeurs werden gestraft, als het ware. Zij die er als eerste bij waren, die ook het meest betaalden voor hun mooie nieuwe radio. Sommige enthousiastelingen hadden zelfs meerdere DAB-only radio’s! Allemaal min of meer waardeloos geworden (“ja, want voor die FM had ik ‘m niet gekocht hey!”). Hoe dan ook, er zijn VEEL meer DAB-only (zonder + dus) radio’s verkocht in Vlaanderen dan 4 jaar geleden in Nederland. Ik ben heel benieuwd.
Weer kosten maken voor een nieuwe digitale radio?
Voor sommigen zal dat gelden. Zij zullen zich afvragen of er over 3 jaar WEER geld uitgegeven dient te worden voor een nog nieuwer systeem DAB++, met twee plussen dus. Dat zal gelukkig niet gebeuren. Het is helaas zo dat België er gewoon heel vroeg bij was en dus het originele digitale radio systeem DAB (zonder plus) gebruikte. Inmiddels zijn we vele jaren verder en het is goed dat de VRT dit doet, zo kan Vlaanderen weer voor 100% mee met digitale radio. Helemaal in de begintijd werden er nog radio’s verkocht in Vlaanderen die alleen nog maar in de UK (DAB-pionier-land) verkocht worden, modellen zoals de Evoke-1 van Pure. Deze hadden dus ALLEEN maar DAB en niet eens FM. Vlamingen die een dergelijk model hebben kunnen deze naar het museum brengen vrees ik. Daar komt nul geluid meer uit. Wel beeld overigens! Dat zal nog wat verwarring op gaan leveren: de radio ontvangt wel het DAB+ signaal, dus de tekst is zichtbaar, alsmede de stationsnaam, maar de radio kan het geluid niet meer decoderen, dus is volledig stil….
Opvolgers van de Evoke-1, zoals de Evoke-2 en Evoke-3 van Pure hadden wél FM, dus dat zou een troost kunnen zijn.
DAB+ radio
In beide gevallen -DAB only of DAB/FM modellen- geldt: als je toch naar de digitale VRT en commerciële stations wilt luisteren via de ether ben je aangewezen op een DAB+ toestel. Gelukkig is er heel veel gebeurd sinds de introductie van DAB in België. In het begin waren er maar enkele merken die DAB aan boord hadden met Engelse merken als Pure en Perstel als pioniers. Nu voeren bijna alle merken DAB+ toestellen. En er zijn ook vele merken -veelal onbekend bij het grote publiek- die 100% radio’s doen, zoals Sangean, Roberts en Pure. Kijk dit filmpje voor een vlog over radiomerken. Kijk hier voor het enorme aanbod van DAB+ toestellen.
Meer dan alleen radio
De rijping van de DAB+ technologie heeft er ook voor gezorgd dat de hedendaagse radio’s veel meer kunnen dan alleen radio ontvangen. Naast FM en DAB/DAB+ ontvangst hebben vele radio’s ook nog internetradio-ontvangst, deze maken zelfstandig verbinding met het wifi of vast internet ter plekke en spelen makkelijk duizenden stations af. Daarnaast zijn er DAB+ radio’s met Bluetooth ontvangst zodat je de radio ook als Bluetooth-speaker kunt gebruiken. Radio’s met wekkers, audiostreaming, AUX, Multiroom, Apple-docking, zonnepaneel, DAB+ radio’s voor in de auto op het dashboard, in de zak, als settopbox voor op je stereo, enzovoorts, radio is zo-veel-meer tegenwoordig. Wat dus een verzachtende pleister of zalfje zou kunnen zijn als je nog een DAB-zonder-plus radio hebt waarvoor je dus kosten moet maken om die te vervangen door een DAB-met-plus radio.
DAB+ Zalfje
DABtuners mag een kortingscode voor de bekendste radio webwinkel van de Benelux weggeven voor elke email voorzien van een foto van je oude DAB-zonder-plus radio!
[bron: radiodigi.nl / Norkring België]
waarom wordt er mooit naar de mensen geluisterd en organiseren niet een dag voor degene die opbouwende krietiek hebben ?
je zou dat moeten doen met alle belanghebbende!
Nu werkt iedereen maar langs elkaar heen en komt er nooit een oplossing ?
de enige wens is dat als er meer zenders komen of er zijn wijzeging dat er vooysover komt!
Dat wij als blinden die een draagbare dab+radio hebben en met mobile gebruik moeten kunnen volgen wat wij doen.
nu is het wel eens gokken.
vooral als je hem moet scannen als je bijvoorbeeld van noem maar op van de ene kant van het andere kant reist.
graag een reacti.
Jongens jongens ik woon maar 15 km van de Nederlandse grens en ontvang soms ( met moeite dan nog )de regionale omroepen (Zeeland, Brabant ) maar de NPO nooit. Zijn de omroepen zo zuinig met vermogen op de antennes? Lang geleden kon ik hier op de FM band Radio 4 en France Musique ontvangen. Somtijds zelfs WDR 3. Zalig was dat. Maar nu zit de FM band vol met waardeloze brol.
Hoi Luce ook VRT zenders zwakken snel af hier in Noord-Brabant Oosterhout alleen op de snel weg met mijn auto radio
gaat het wel beter ! Op zich jammer ook ik luister graag naar de VRT en heb toch wel het gevoel dat de Nederlandse zenders wel verder reiken de ontvangst gaat zelfs goed tot sint job int goor op de snelweg E 19 en wat de WDR aan gaat die heb ik hier in huis op mijn Pinell supersound 2+ onder gunstige condities ontvangen gehad en dan is het geluid ook in eens
super !
de belgiese vrtzenders kreeg ik hier met moeite in sHertogen op 9 hoog. ook met open weer.
Nu nog een goeie sprekende vooysover en dat het netwerkdekking nog dichter word.
Toen de fm nog niiet zo vol was als nu kon je wdr en de vrt nog redelijk ontvangen op de fm.
Ik vind dat je in een omtrek van de grens op zo\n 50 tot 100 kilometer ook buitelandse zenders zou moeten kunnen ontvangen.
VRT DAB ontvang ik hier al geruime tijd. Maar DAB+ leek ineens niet aanwezig. Wat blijkt? Mijn radio “ziet” nog de oude DAB zenders terwijl nu ook de nieuwe norm (DAB+) wordt weergegeven. Er lijken heel veel stations in dat ensemble te zitten, maar de radio heeft mij gefopt. Een scan gedaan met wat andere radio’s en ik kom hetzelfde tegen. DAB is en blijft een avontuur, maar vooralsnog ben ik er tevreden mee.
Hoi Egbert ik deel met jou mijn mening er is bij mij ook een wens in vervulling gegaan. Van zenders die op DAB+ erbij gekomen zijn die hier niet op fm zitten en ik luister eigenlijk alleen nog op fm op mijn werk verder altijd DAB+ en internetradio en hoop echt dat DAB+ een succes gaat worden !
Hoi Luce dat is hier ook met de vrt zo ik zit hemelsbreed een 26 km van de grens en kan maar net in mijn keuken de vrt ontvangen op 2 hoog op men autoradio ontvang ik de Nederlandse zenders tot st job int goor op de snelweg
Mooi artikel. Duidelijk en gemotiveerd. Proficiat Sander.
Ik heb al verscheidene DAB+ radio’s. Ben heel tevreden. Alleen jammer dat de Nederlandse DAB+ zenders niet zo ver reiken in Vlaanderen.