Vlaanderen: DAB+ luisteren verdrievoudigd op 1 jaar tijd
In Vlaanderen wordt er steeds meer digitaal naar radio geluisterd. 26% van het totale luistervolume is ondertussen digitaal. De stijging is het sterkst bij DAB+, van 3% vorig jaar naar 9% dit jaar. Dit blijkt uit onderzoek door onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de Vlaamse overheid die streeft naar verdere digitalisering van het radiolandschap.
In 2018 gebeurde 3% van het digitaal radio luisteren via DAB+, in 2019 is dat getal verdrievoudigd (9%). Meer dan de helft van de Vlaamse bevolking kent DAB+ (55%), zowel spontaan als met wat hulp, en meer dan één op vier heeft reeds een DAB+ toestel of wil er een kopen. Ondertussen zijn er in België al ruim 841.000 toestellen verkocht die DAB+ kunnen ontvangen. Er wordt ook steeds vaker in de auto geluisterd naar DAB+. Uit de recentste cijfers blijkt dat in de eerste helft van 2019, in 39% van de nieuw verkochte wagens DAB+ standaard aan boord zit, vorig jaar was dit over een heel jaar 31% (bron: JATO Dynamics en GfK). Dit aantal zal nog sterker stijgen aangezien er vanuit de Europese Commissie een richtlijn is uitgevaardigd die bepaalt dat autofabrikanten en importeurs verplicht zijn om vanaf 20 december 2020, DAB+ standaard aan boord te hebben in elke nieuw verkochte wagen.
Week van de digitale radio
Alle Vlaamse landelijke radiostations en hun themakanalen zijn terug te vinden op DAB+: Radio 1, Radio 2 (alle regio’s), Studio Brussel, MNM, MNM Hits, Klara, Klara Continuo, VRT NWS, Joe, Joe 70’s, Joe 80’s, Joe 90’s, Joe easy, Qmusic, Q-Maximum Hits, Q-Foute Radio, Willy, NRJ en Nostalgie. Samen met de andere Vlaamse stations die ook op DAB+ overal in Vlaanderen uitzenden, namelijk: BBC World Service, Family Radio, Stadsradio Vlaanderen, Roxx, TOPradio, RTBF Mix, VBRO, VBRO Evergreen en Radio Maria wordt er gezamenlijk ingezet op DAB+. Vandaag start de Week van de Digitale Radio. Tijdens deze week promoten de zenders de kwaliteit en voordelen van DAB+ met verschillende campagnes en acties. DAB+ biedt luisteraars o.a. meer radiozenders, digitale geluidskwaliteit en is gratis te ontvangen.
Benjamin Dalle, Vlaams minister van Brussel, Media en Jeugd is tevreden dat niet alleen de kennis over DAB+, maar ook het luisteren via DAB+ en het aantal toestellen zo snel gegroeid is. “Dit bewijst meer dan ooit dat DAB+ de toekomst van radio is: betere kwaliteit, groter gebruiksgemak, ruimer aanbod, zuiniger qua energie, …. De Vlaamse regering trekt dan ook resoluut de kaart van DAB+ en ik ben blij dat de volledige sector een succes wil maken van de transitie van FM naar DAB+,” aldus Dalle. “De mediawereld is in volle transitie. Ook internationaal willen we die boot niet missen. Ikzelf zal dan ook zowel inhoudelijk als financieel dit project blijven ondersteunen door mijn volle medewerking binnen de stuurgroep Digitale Radio Vlaanderen verder te zetten.
Bekijk hier de Infographic IPSOS België
Bekijk hier het volledige rapport
Bron: DABplus.be
De Belgen hebben een prima DAB+ netwerk ook liggen ze voor op Nederland met een mooie slideshow
als je radio daar voor geschikt is met foto’s van artiesten weer en nieuws ook gelezen op dat zelfde display
Daar kunnen ze hier in Nederland een puntje aan zuigen ! Waarom word hier in Nederland geen gebruik van gemaakt ?
Wij moeten mee met de toekomst, bijvoorbeeld radio DAB+. Waarom geen adapter aanschaffen en eenvoudig inpluggen in het bestaande systeem, dus overschakelen naar DAB+, EN KLAAR IS kees.
Zulke adapters zijn nu reeds op de markt voor autoradio’s..
In België is een ongestoorde ontvangst van de FM band ondenkbaar, waar je ook bent. De vele lokale FM stations prutsen vaak maar wat af en het zijn bijna Italiaanse toestanden als je spreekt over controle en handhaving. Is het dus vanzelf dat er steeds meer luisteraars over gaan op de aanschaf van een DAB radio. Misschien is de bitrate dan niet altijd perfect. Je ontvangt het allemaal wel geheel storingvrij.