Testverslag versterkte FM antenne FZ 11
Veel mensen zijn getroffen door het afschakelen van analoge radio via de kabel door onder meer Ziggo en KPN. Een aantal mensen vervangen hun (toch al aan vervanging toe zijnde) bestaande tuner of receiver (=tuner met ingebouwde stereo versterker) door een digitale, vaak hybride variant.
Een hybride tuner of receiver ontvangt naast FM, ook nog DAB+ digitale ether radio via een meegeleverde antenne of internetradio via WIFI of LAN.
DAB+ tuner / receiver
Deze variant heeft louter FM en DAB+ ontvangst via een antenne. Dit is vaak via een meegeleverde antenne. De tuner pakt dan alle zenders die op die plek te ontvangen zijn, zo uit de lucht. Dat zijn vaak lokale, regionale en landelijke publieke en commerciële stations. Vaak is dat voor veel mensen prima (“zo lang ik Radio 1 en BNR heb ben ik tevreden” of “ik luister alleen maar naar Radio 4 klassiek”). Maar op het moment dat men ook weer Klara, WDR en andere buitenlandse stations wil ontvangen, zoals men gewend was om via de kabel naar te luisteren, is men aangewezen op een hybride tuner met ook internetradio.
Hybride tuner / receiver
Met een dergelijke tuner of receiver kan men een soort van ‘alle mogelijke radiostations’ ontvangen, wereldwijd. Vaak letterlijk duizenden en duizenden stations. Die tuners werken met overzichtelijke menu gestuurde indelingen op land, genre, en voorselecties van bijvoorbeeld ‘NPO’, FAVORIET en POPULAIR. Veel voorkomende extra’s op dergelijke apparaten zijn Spotify Connect, Bluetooth, Amazon Music, Mediaspeler (UPNP).
Veel mensen vinden het vooral fijn dat deze apparaten GEEN antenne nodig hebben, tenzij de DAB+ en FM functies (als sport) ook ten volle benut moeten worden. Als men louter naar internetradio wil luisteren is het echter niet nodig.
Toch FM luisteren
Voor mensen die een mooie FM tuner hebben en zonder Ziggo of KPN kabel radio zijn komen te zitten is er nog een andere mogelijkheid, mits men alleen lokale, regionale en landelijke zenders wil ontvangen: een goede FM binnen- of buiten dakantenne installeren.
FM antenne
Een antenne op dak of aan de gevel geeft nog het meest goede ontvangst, maar is niet voor een ieder weggelegd. Dus gaan we kijken naar een goede (dus versterkte) FM antenne. De FZ 11.
De FZ 11 versterkte FM antenne
[door Egbert Kattenberg]
Er zijn nog heel veel radioluisteraars die het beluisteren van de FM band trouw
blijven. Vaak is de reden daarvan dat er een heel goed functionerende radio, tuner of anderszins op de plank staat waarover men heel tevreden is. Dikwijls is het toestel aangesloten op een of andere collectieve antenne inrichting, echter zijn er steeds meer exploitanten die stoppen met het doorgeven van het analoge radiosignaal via deze systemen. De luisteraar zal terug moeten naar de eigen antenne. Nu zijn er exploitanten die een gratis FM antenne beschikbaar stellen voor hun klanten, maar die antenne is in de meeste gevallen een simpel stukje draad met een connector er aan en verdient de benaming ‘antenne’ allerminst.
Echter terug naar ‘vroeger’ en een eigen radio antenne op het dak is voor veel mensen (om welke reden dan ook) niet weggelegd. Het alternatief is een binnen antenne, maar de kwaliteit van het gros van die dingen is niet altijd iets om over naar huis te schrijven. Op enkele uitzonderingen na. En één van die uitzonderingen is de FZ 11; een futuristisch uitziend ding die (dankzij de wat geringe lengte van de bedrading) in de nabijheid van de
radio ontvanger opgesteld moet worden, maar die heel leuk resultaat biedt. Er is in een vast netsnoer voorzien, dus geen gepruts met losse voedingsadapters met dito plugjes; heel erg handig!
Deze antenne is voorzien van een in de voet ingebouwde voeding voor de
voorversterker. De signaalversterking is met behulp van een draaiknop gemakkelijk in te stellen. Iets dat heel prettig functioneert. In het enthousiasme tijdens gebruik ben je geneigd deze knop meteen ‘vol open’ te draaien. Moet je niet doen! De radio kan het dan dikwijls heel sterke signaal moeilijk ‘behappen’ (zeg maar verwerken) en is het daarom aan te bevelen om bij gebruik de regelknop heel voorzichtig vanuit de stand ‘minimaal’ naar een bruikbaar niveau in te stellen. De gebruiker is dus bij deze gewaarschuwd.
Ik heb een exemplaar in huis (ik verklap alvast dat ik deze antenne nooit van de hand zal doen) en mijn ‘dove’ Nordmende radio knapt hiermee een heel eind op.
Ik probeer deze antenne ook eens te gebruiken in combinatie met m’n Roberts iStream 1. Deze radio heeft een ‘F’ antenne aansluiting en ik moet dan ook eerst een verloopplug ‘uitgraven’. Ik heb de beschikking over een FM buiten antenne en weet wat ik met de radio al dan niet naar behoren kan ontvangen. Een lokale zender, zo’n 20 km verderop is hier te beluisteren, echter is er (zeker als ik stereo beluister) nogal wat ruis aanwezig. De FZ 11 reduceert de ruis tot het minimale. Dat dit het prettige luisteren zal bevorderen hoeft verder geen uitleg, toch? Ik woon in een regio waar ook veel lokale zenders van onze ooster- en zuiderburen zijn te ontvangen. Met de FZ 11 op de vensterbank is dat een peulenschil. Het is even experimenteren om de plek voor de beste ontvangst te vinden en deze is voor iedere gebruiker altijd weer anders. Eenmaal de juiste plek gevonden blijft er een heel goede ontvangst van ook de zwakkere signalen gewaarborgd.
Kortom, deze antenne is voor hen die niet aan de gang willen en/of kunnen met allerlei grote formaten antennes, een uitkomst. Wonder-antennes bestaan niet; echter komt deze er heel dicht bij.
Voor mijn microsysteem met geïntegreerde FM-radio-ontvanger, versterker, CD-speler en tape-deck lijkt mij een FZ11 een mogelijke oplossing, maar niet voor de beide Hifi-tuners met FM, MW,LW en SW-ontvangst in de woonkamer en op de zolderkamer.
Vandaar dat ik benieuwd ben naar uw kijk op mijn idee voor een radio FM-antenne (bijv. type ronde dipool) in combinatie met de tijdens de bouw ingebouwde CAI-leiding met op iedere etage een TV/radiocontactdoos, aangezien u ervaringheeft met een FM-buitenantenne.
Met het navolgende idee probeer ik zicht te krijgen of dat idee realistch is te realiseren en wat er dan naast zo’n FM-antenne dan zoal nog verder nodig is om tot realisatie te komen.
FM/AM-buitenantenne (zoals vroeger) een betere oplossing dan een FM-binnenantenne als je 2 Hifi-tuners hebt met FM-, MW-, LW- en SW-ontvangst?
Wellicht is het beter om een FM-buitenantenne (bijv. produktcode 3538613) tegen de schoorsteen te gaan plaatsen (zoals dat 50 jaar geleden moest gebeuren met een eigen antennesysteem voor TV- en Radio-ontvangst) via de 2de verdieping, waar nu al een speciaal bij de bouw in 1977 ingebouwde CAI-leiding zit, die vanuit de meterkast via de 1ste verdieping loopt naar de 2de verdieping met op ieder nivo een ingebouwde TV/radio-contactdoos.
In die CAI-leiding is ruimte genoeg voor een extra kabel voor FM/AM, die alleen op iedere verdieping naar buiten moet worden gevoerd.
Wellicht kan dat via de bestaande TV/Radio-inbouwdozen middels het daarin aanwezige R-contact worden gerealiseerd, dat dan zeer waarschijnlijk moet worden ontkoppeld van het intussen digitale TV-contact, nu Ziggo vanaf 08/02/2022 geen analoog radiosignaal meer doorgeeft via de kabel.
Aan de hand van een opbouw TV/radio-contactdoos heb ik gezien, dat de achterkap daarvan aan het chassis is gesoldeerd. Als die is verwijderd, lijkt het mij mogelijk om het R-contact te scheiden van het TV-contact, waardoor geen ruis meer doorkomt, nadat vanaf 08/02/2022 Ziggo geen analoge radio meer doorgeeft.
Als dat op alle 3 nivo’s bij de 3 bestaande TV/radio-contactdozen is gedaan, kan de extra FM-kabel vanaf de 2de verdieping worden ingevoerd in de bestaande CAI-leiding en vervolgens worden doorgelust naar de 1ste verdieping en meterkast.
Daarmee loopt dan het digitale TV-signaal van Ziggo van beneden naar boven via de 1ste verdieping over de 3 TV-contacten en het FM-signaal van de 2de verdieping via de 1ste verdieping naar beneden via de 3 R-contacten.
Als dat gaat lukken kan ik alle 2 analoge hifi-tuners en een analoog microsysteem blijven gebruiken in de bestaande settings van meubilair, waarin die nu zijn geplaatst.
Mijn vraag is aan u:
Is dit een realistische optie en wat heb ik verder nog nodig bij de aanschaf van bijvoorbeeld een radio ronde dipool FM-antenne, die zelf blijkbaar een F-connector aansluiting heeft, om daarmee vanaf de buitenantenne via de schoorsteen op de zolderkamer bij de daar aanwezige TV/Radiocontactdoos op de bestaande CAI-leiding te komen en vandaar door te leiden naar de 1ste verdieping en naar de woonkamer met een separate coaxkabel voor FM.
Ook zal zo iets als een stuk gegalvaniseerde pijp van ..mm dia. nodig zijn voor de bevestiging van de FM-buitenantenne aan de schoorsteen middels een bijpassend muursteun.
Dag heer Smulders. Eerst mijn excuus voor deze heel erg late reactie. Ik had er een in concept geschreven en op een of andere duistere wijze is dat nooit verzonden; terwijl ik dacht dat ’t wel zo was.
Zo’n ronde dipool antenne voor de FM band is niet geschikt. Tegenwoordig zijn alle FM zenders verticaal gepolariseerd en dat ronde ding ‘ligt’ als het ware horizontaal. Een zender al iets verder weg wordt hiermee al niet meer naar behoren (of zelfs helemaal niet) opgepikt. Een antenne die dikwijls goede resultaten biedt is de discone. Het nadeel van dat ding zijn de hoeveelheid ‘sprieten’ waarmee deze is uitgevoerd. Het ziet er a.h.w. een beetje uit als een paraplu met een dekseltje. Echter kan dit niet straffeloos aan het bestaande CAI systeem worden aangeboden. Tussen antenne en radio(tuner) bevindt zich alleen een stuk coax kabel. Stekerdozen met allerlei doorlussen en dergelijk gaat ‘m niet worden.
Overigens kan deze antenne op een metalen buis (D= 40mm) worden geplaatst. Zo hoog mogelijk en vrij van overige obstakels opstellen is een must.