Radiotoestellen anno 2014
Mede dankzij de introductie van DAB digitale radio ruim een decennium geleden is er een hele nieuwe stroming ontstaan van radiotoestellen, merken radiofabrikanten en radiotechnieken. Waar de gemiddelde luisteraar een radiootje of 4-5 in het huis heeft staan en zich vaak niet bewust is van het merk of zelfs maar het bestaan er van is er inmiddels toch best veel gebeurd. Onze radio’s zijn van oudsher van Grundig, Philips, Sony of Akai, JVC of Technics. Vaak zijn het wekkerradio’s van een onbekend merk, een keer gekocht tijdens het boodschappen doen bij de Aldi of de Makro, of gekregen bij een kratje Heineken. Sommige radio’s komen van ver en zijn al generaties in de familie. Want dat spul van vroeger dat gaat niet kapot!
Pas als de radio op dat vaste plekje het ineens niet meer doet valt het op. Als je in de ochtend in de keuken komt, ontbijtje en koffie maakt, gaat vaak ook die ON/OFF knop op aan. En dan even luisteren -en echt wakker worden- naar een muziekje of het nieuws. Als die radio ineens stil is, is dat toch een gemis.
Sommigen hebben alleen een radio als onderdeel van een hifi installatie. Of via de TV. Of -tegenwoordig- op de laptop of tablet. Maar dat vindt men toch een gedoe. Om die TV steeds aan te moeten hebben. Of dat de persoon van wie de tablet is steeds thuis moet zijn om radio te kunnen luisteren.
En dan gaat men op onderzoek uit. “Ik zoek een vervangend radiootje voor in de keuken waar mijn lieve oude Sony het zeker 20 jaar goed heeft gedaan.” Of: “Ik wil een radio zonder veel poespas waarop ik in de ochtend Radio 1 kan luisteren.” Of: “Ik zoek een radio mét Bluetooth waarop ik alle NL zenders kan luisteren én kan audiostreamen vanaf mijn iPad.” Of: “Ik wil een radio.”
Hoe dan ook, er moet een (nieuwe) radio komen. Veel mensen weten niet dat er inmiddels veel meer mogelijk is dan alleen het vertrouwde FM-ontvangertje. En misschien hoeven mensen dat ook niet te weten. Al dat gedoe. Maar ze vinden het wel irritant dat gestoor en gekraak. Dat zouden ze wel verbeterd willen zien. Of beter: horen.
DAB+ biedt een aantal voordelen. Mooi helder geluid, zonder gekraak en geknisper. Makkelijk te bedienen, door zowel ouderen, slechtzienden, digibeten en mensen die zich niet willen verdiepen, maar gewoon willen luisteren. Maar ook een aantal extra (t.o.v. FM) stations. En het werkt in principe overal, in het park, op het strand, op de fiets, in de trein, thuis, op zolder, naast het bed, op het werk. De DAB+ radio plukt het zo uit de lucht. Geen abonnement nodig. Geen datalimiet. Geen bundel. Gewoon simpel vrij te ontvangen radio zo uit de ether in goede geluidskwaliteit.
Maar er is meer. Dankzij de DAB / DAB+ revolutie (koop altijd een radio met ook het DAB+ logo! dat is het systeem wat in NL gebruikt wordt en later ook in België gebruikt gaat worden) en de technologische vooruitgang in het algemeen zijn er radio’s met Apple Air of docking station, radio’s met Bluetooth, met kleurenscherm, radio’s met internet, met weerstation, met of zonder -duurzame- accu, radio’s zo mooi als een edelsteen en radio’s in hout met de best mogelijke hifi geluidskwaliteit, radio’s voor alle mogelijke toepassingen, de keuken, de binnenzak, het bureau, de badkamer, het atelier, de studio, de knutselkelder, de zolder, het buitenhuis, het bootje of uw terugtrekhoekje.
Door al die ontwikkelingen zijn er fabrikanten opgestaan die louter en alleen maar radio’s maken. Radiofabrikanten! Wauw. Merken als Robert Radio uit Groot Brittannië of Sangean draaien al heel wat jaartjes mee, maar er zijn sinds de DAB “wave” ook jongere fabrikanten, vaak afsplitsingen van technologiebedrijven. Zo is er PURE (dochterbedrijf van een chipfabrikant voor graphics en computeraccessoiress), REVO, NOXON (dochteronderneming van een video- en geluidskaartenbedrijf), Scansonic en Tangent uit Denemarken en Ruark, Sonoro en Geneva. Allemaal exotische namen voor mensen die niet met radio bezig zijn, maar allemaal gespecialiseerd in radiotoestellen. Fabrikanten als Philips en Sony hebben een 4 of 5 radiootjes in het assortiment, merken als Pure en Sangean hebben wel 50 modellen….
Dus, mocht het tijd zijn voor een nieuwe radio, kies wijs, kies de radio die bij u past!
DAB+ is prima als er een goede dekking aanwezig is.
Zit je bij de grens nl-dl is het 3 keer niets. FM gaat er nog steeds mee strijken. De keuze is in ieder geval groter dan met DAB. En in welke auto zit al een ingebouwde DAB ontvanger?
Maar ja, de randstad bepaalt wat goed is voor de rest van nl en die er buiten vallen zitten over enkele jaren zonder.
Ik vind dat je elkaar niet moet napraten want sommige argumenten slaan nergens op en het zou me niet verbazen dat de persoon in kwestie nog nooit DAB+ heeft beluisterd.
Ik geniet nu al meer dan een jaar naar DAB en ik maal niet meer over FM, laat staan over dat muffige AM. Ja, vroeger was alles beter? Ammehoela!
Bestel er eentje en ga op je gemak luisteren. Vind je het echt niks dan stuur je hem gewoon terug.
Jongens kraak het nou niet af ik vind het persoonlijk een verbetering voor de fm ! kwaliteit is niet slecht en het ligt er ook aan hoeveel geld je voor een radio wilt uitgeven ook fm radio.s de goedkopere geven een minder goed geluid en dat is met DAB+ radio.s echt niet anders
ik vind het geluid gewoon goed en wanneer het signaal voldoende sterk is geniet ik er van das mijn menig !
Ik heb sinds kort een DAB+radio Sangean DPR-45
deze heeft als enige DAB radio ook middengolf die loopt
zelfs door tot maar liefst 1710 Khz, kan ik ook in het buitenland naar Radio Nostalgia/Radio Maria en de middengolf piraten luisteren.
Dab heb ik jaren in Engeland. Geludiskwaliteit is pover en wordt steeds slechter want er worden steeds meer zenders ingepast – zo is bijvoorbeeld BBC R4 in mono en JACK FM in mono terwijl in in stereo op FM. En het is niet slechts mono maar ook dat hele slechte digitale geluid met de kwantisatieruis. Rest in joint stereo en lage bit snelheid. In Engeland is dus reeds met succes bij de advertentie counil geageerd tegen DAB is CD kwaliteit, kompromis Digitale geluidskwaliteit – een rekbaar begrip. En inderdaad het heeft de rijkwijdte van FM dus als analoog wordt uitgezet geen ontvangst meer over de grens. En DAB laat encryptie toe als een extra mogelijkheid. Dus Wiebe heeft daarin gelijk. En dan komt na DABplus wel een opvolger. Overigens hadden we in NL reeds DAB (MP2) zo’n tien jaar onofficieel. Gelukking hebben de meeste DAB radio’s ook FM anders had je ze meteen bij grofvuiol kunnen zetten. Ze vreten ook batterijen en ontvangst is in vergelijk met FM slecht. Echter we worden van AM en FM en in mindere mate DAB verdrongen van HF radio door de powerline internet (netwerk via je electiciteit) dat stoort zo erg dat zelf DAB het vaak laat afweten, laat staan FM en AM. Maar trap er niet in, het is niet beter dan FM en op vakantie, geen nederlandse radio meer, of eenvoudige buitenland ontvangst voor een brrodnodige andere blik op de actualiteiten.
Ik ben echt een fm freak. Ik heb een tv-radio tuner, digitenne, maar de radio klinkt zo plat als een dubbeltje.
Dus geef ik voorlopig de voorkeur voor fm op mijn Cambridge T500.
Het geluid is radio zoals het hoort, warm en diep.
Ben bang dat ik die warmte ga verliezen met Dab+. Nieuwsgierig, dat ben ik dan weer wel. Beschik over een uitstekende geluidsinstallatie. Ervaringen, iemand?
DAB plus etc .
Het is mooi voor diegene die van ”digitale kastjes” houden, maar mensen hebben niet in de gaten dat ze gedwongen worden deze te kopen, maar wat het ergste is dat het in wezen een soort censuur is …….
Bij deze radio’s ontbreken de Lange, Midden en Korte golgfrequenties.
Al bijna 95 jaar heeft b.v. de klassieke AM modulatie op die frequenties hun betrouwbaarheid bewezen .
Wel met wat fading en kraakstoringen, maar dat is juist het leuke en verrasssende ervan .
Er wordt ons een ‘lekkere worst” voorgehouden
”Gratis digitale ontvangst”, maar het loopt erop uit dat hoe meer zenders je wilt ontvangan en, er voor betaald met worden……..
Mensen die mooie oude buizenradio’s hebben, hebben daar dan helaas niets meer aan .
Digital Audio Broadcasting , het kan wel mooi naast de klassieke AM en FM zenders komen, maar het heerlijk luisteren met een oude romantische radioontvanger met buizen is veel mooier en leuker .
Het is cencuur ! {Eén zin verwijderd door de redactie}
Denk daar maar eens goed over na !
Ik denk dat het meeste tussen je oren zit. Radio 5 klinkt via DAB ook warm.
Het is nog alleen aan KPN Broadcastpartners om de dekking voor 100 % te dichten.
dus die 3,e fase is zèèr van harte aanbevolen.
Het is jammer dat je soms toch moet trugvallen op de fm als je gewend raakt aan dab, omdat er niet altijd een goeie dekking is.
IK blijf hopen!.
Ook de fmzenders moisten worden opgebouwd.
Ik gebruik de fm als het niet anders kan, voor de regionale en de locale omroepen.
IK merk dat mensen hun met name de autoradionie goed afstellen.
Ik die een goed gehoor moet hebben vind dat hinderlijk.
Dus medewerkers van de NPO, vcr en KPN broadcast partners neem je luisteraars serieus!
Wow! Great to find a post with such a clear megssae!
Mijn Pure One Flow is een aankoop geweest waarvan ik heel veel genoegen beleef. Een heel goede FM ontvangst, goede DAB ontvangst (al is het jammer dat ik in mijn woonplaats onze eigen Publieke Omroep nog steeds niet kan ontvangen. Met smart wacht ik op de uitrol van fase 3)en weergave van ik weet niet hoeveel internetradiostations (hé “scabbelaars”, wat een woord!. Daarbij is het geluid van het ding ook nog ’s waanzinnig goed. Met dit toestel ben ik “helemaal om”.
Ben en blijf een “radio-beest”.