Radio luisteren steeds meer digitaal
Amsterdam, 11 juni 2018 – Alle landelijke publieke en commerciële radiostations vieren deze week (11 t/m 15 juni 2018) voor de vijfde keer de Week van de Digitale Radio. De week is onderdeel van de gezamenlijke campagne “Radio Goes Digital…”, met de focus op DAB+, de digitale opvolger van de ether FM. DAB+ biedt luisteraars meer zenders en digitale geluidskwaliteit. De verwachting is dat in 2023 meer dan 70% van alle luisteraars via digitale distributie naar radio luistert.
Digitaal radio luisteren gebeurt nu via vast en mobiel internet (websites, apps), digitale set top boxen van providers (zoals Ziggo en KPN) en in de ether gratis via DAB+ digitale radio. Hiervoor is een nieuwe DAB+ radio nodig. In Nederland staat de teller van verkochte DAB+ radio’s, inclusief autoradio’s, op ruim 875.000 (stand eind december 2017). In 2017 reed ruim 37% van de nieuw verkochte auto’s de garage uit met standaard een DAB+ radio aan boord (bron: JATO Dynamics en GfK). Met deze resultaten is Nederland “best in class” in Europa.
De grootste drijfveer voor het luisteren via DAB+ is de digitale geluidskwaliteit. Daarnaast speelt het grote aanbod aan stations en gemakkelijke vindbaarheid een belangrijke rol (bron: NLO). In 2019 wordt door de overheid nog een frequentiekanaal geveild waardoor in heel Nederland circa 9 tot 15 extra DAB+-zenders landelijk kunnen gaan uitzenden. Dit betekent een nog groter aanbod aan radiostations, dus nog meer keuze voor luisteraars.
Jurre Bosman, directeur Audio NPO en voorzitter Stuurgroep Digital Radio NL: “Het gebruik van DAB+ is sinds 2015 verdrievoudigd naar inmiddels 13%. Dat betekent dat op dit moment ruim 2 miljoen mensen radio luisteren via DAB+, de digitale opvolger van FM. Met deze mijlpaal bereikt DAB+ een volgend stadium in haar levenscyclus, de adoptie door de massamarkt. DAB+ is de opvolger van
FM voor ether broadcasting. De digitale toekomst van radiodistributie is veelzijdig: DAB+, vast internet, 4/5G mobiel internet en set top boxen.”
[Ingezonden persbericht Digital Radio NL]
538 top 50 hitlijst
538 top 40 hitlijst
538 tipparade hitlijst
538 tip 30 hitlijst
04/02/2019
Q music top 25 hitlijst
Q music top 40 hitlijst
Kink fm via dab ether frequentie
Kink fm via fm ether frequentie
Kink fm via fm kabel frequentie
NPO 3fm mega top 50 hitlijst
Hit radio rni top 30 hitlijst
Radio 108 single top 100 hitlijst
Radio 675 euro hit top 100 hitlijst
Valt de laatste dagen vaak een seconde weg ook in de avond.
Kink fm via dab
wij worden als gebruiker niet serieus genomen, alles wat wij zeggen als gebruiker word niet serieus genomen, waarom word niet naar de consument geluisterd ? dab+ zou het beste ontvangstsysteem moeten zijn als het network maar dicht zou zijn. Ons gebruikers word niets gevraagd, er is nog geen goeie dab+radio met Voiceover zodat wij die als visueel beperkten zou kunnen bedienen! graag een reactive en ben bereid om hier met hoopelijk meer gebruikers in de werkgroep aan mee te werken! Ik hoop niet dat mensen een beperking hebben die ik hier maar niet noem, ik hou het bij arrogantie.
Jammer dat men de zendvermogens aan de lage kant houden de zender Gilze mast had ook beter in Breda kunnen staan
Waarom men ooit die keuze heeft gemaakt kan ik niet begrijpen ontvangst in huis valt nog steeds tegen VCR 11 C commerciëlen zenders
en de 7 A boven regionalen vallen soms weg veel fouten in het signaal als dit het zo moet gaan worden dan vind ik het waardeloos dit moet niet meer nodig zijn in 2018 !
Een ruime keuze is heel mooi. Ik vind het wel erg spijtig dat er soms voor kwantiteit wordt gekozen i.p.v. kwaliteit. Gelukkig woon ik in een streek waar ik veel Duitse en ook Belgische radiostations kan beluisteren. Die mensen weten wat ze aan kwaliteit geluid kunnen bieden. Radio 10 Gold, QMusic non stop met 48 kbs, om maar ’s iets te noemen, lijkt gewoon nergens op!
Hoi Egbert jij bent dus ook van DX ontvangst ik ook hoe beleef jij dat en zou graag mogelijk contact willen met jou bij mij is dat ook altijd een hobby geweest
Dag Leo
pa3eio (at) veron.nl en we komen nader tot elkaar.
Ik heb in Eelde ng steeds slechte ontvangst met de standaard antenne.