Persbericht: NPO schakelt DAB kanalen over naar DAB+
Op maandag 14 oktober 2013 schakelt de NPO de radiozenders die nu te ontvangen zijn via DAB over naar DAB+. Vanaf dat moment zijn de radiostations van de publieke omroep te ontvangen via Digital Radio+ in de Randstad, Brabant en Gelderland. Vanaf medio januari zijn alle landelijke publieke radiostations in heel Nederland te ontvangen.
De commerciële radiostations en de publieke radiostations met een landelijke etherfrequentie werken samen aan Digital Radio+; de digitale optie van etherradio via DAB+. Het biedt gratis beschikbare radio van hoge kwaliteit, vanaf januari overal te ontvangen in Nederland met veel meer keuze aan zenders.
Het luisteren naar Digital Radio+ verlangt een speciale ontvanger. De verwachting is dat luisteraars in de toekomst bij aanschaf van een radio kiezen voor een DAB+ ontvanger. De radiostations blijven de komende jaren ook te beluisteren via de FM.
“De digitale radiotechnologie heeft zich sinds de introductie van DAB in 1999 ontwikkeld. Digital Radio+ geeft betere en efficiëntere digitale broadcasting. Ik vind het belangrijk dat we vooruit kijken en de mogelijkheden van DAB+ omarmen, al besef ik dat we een aantal luisteraars met een DAB ontvanger hiermee duperen”, zegt Jan Westerhof, directeur NPO Audio. “Door het samenwerkingsverband met de commerciële radiostations bieden we de luisteraar veel meer keuze en uitgebreide mogelijkheden voor de toekomst”.
Zenders van de Nederlandse Publieke Omroep: Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, Radio 5, Radio 6 Soul & Jazz, FunX, 24Nieuws en Top 2000.
Indien een DAB+ radio de wijzigingen niet automatisch herkent, dan is het verstandig om deze DAB+ radio opnieuw een scan/auto-tune te laten uitvoeren.
Hallo, DAB+ 11C/12C ontvangst heel goed. Signal 5, Signal error 17. Meet de duitse Stationen heep ik 51 Senders!!! Radio: Dual 49€ bij REAL.
Groete Normann
Toevallige bevinding: in de buurt van Powerlines valt DAB+-ontvangst geheel uit…..
Dit is niet het geval met een “gewone” FM-radio.
Misschien iets om rekening mee te houden?
In Wallonië worden ook programma’s in dab+ uitgezonden.De Franstaligen zijn wat sneller dan de Nederlandstaligen.
Volgens het Wikipedia artikel over DAB;
“…which means that DAB-only receivers are not able to receive DAB+ broadcasts.[6] However, broadcasters can mix DAB and DAB+ programs inside the same transmission and so make a progressive transition to DAB+”
Het is dus een kwestie van niet willen i.p.v. niet kunnen.
In Engeland is men nog steeds bezig met de uitbouw van DAB (mp2) en zou men voorlopig niet van plan zijn om met DAB+ te beginnen.
Uit het Wikipedia artikel “Digital radio in the United Kingdom”;
“The United Kingdom Government has ruled out any transition from DAB to DAB+ for the foreseeable future, a decision backed by the radio industry and radio industry experts the Department of Media, Culture and Sport consulted with”
Wie een DAB-radio heeft zou dus een koper kunnen proberen te vinden in Engeland. Gooi die dus zeker niet weg.
Of een koper vinden in België… daar ook alleen DAB…
Dat kan men ook proberen natuurlijk. Geen gedoe met de stroomkabel dan.
In België zijn reeds zeer lang uitzendingen in DAB maar de luisteraars weten dat niet. Dat is net als DVB-T waarmee men gratis de Vlaamse en Waals publieke TV kan ontvangen. Er is volstrekt geen promotie over.
Dat maakt het moeilijk om toestellen te slijten, die dan ook heel beperkt te vinden zijn in Belgische winkels.
Op agentschaptelecom.nl staat nu een overzicht met de nieuwe opstelpunten voor de NPO op 12c: http://tinyurl.com/dabplus12c (Hier in Zwolle komt 8kW).
Dab+ , het vertrouwen dat het beter wordt, heb ik nu op gegeven , FM klinkt bijna overal beter, jammer, hier een radio liefhebber. Het ligt echt aan de zendsterkte DAB had een veel grotere zendsterkte, nu valt de zender vaak weg, erg teleurgesteld , toch een geld kwestie ?
Het lijkt te liggen aan de gekozen foutcorrectie, die had beter gekund dan waar ze nu voor gekozen hebben. Waarom is me een raadsel, op zich gaat meer foutcorrectie ten koste van de capaciteit maar ze zitten pas voor de helft vol dus hebben capaciteit zat!
Ik zou eens een mailtje met jouw bevindingen (inclusief je locatie e.d.) sturen naar info@digitalradio.nl
Bij mij in Winschoten is het Dab+ signal ook veel slechter geworden dan het was.Ik vind het erg jammer ik denk als het zo doorgaat doe ik de radios weer de deur uit en wil mijn geld terug.Erg slechte reclame zo veel leuke Dabradios te koop en steets meer keuzes maar wat moet je ermee als je niks ontvangt ze moeten echt er iets aan doen mits er geen zware storm, de Antennes opblaast.
Bij mij in Schiedam was de DAB ontvangst goed. Na de overgang naar DAB+ heb ik een upgrade op mijn radio kunnen uitvoeren en kon ik de publieke en commerciele zenders weer ontvangen. Maar wat is de ontvangst slecht! Naar commerciele zenders kan je niet luisteren en de publieke zenders zijn ook matig. Voor mij is het in plaats van DAB+ dus DAB-. Graag wat meer signaal!
De NPO zendt uit in equal error protection (EEP3B) Terwijl de VCR (kanaal 11c) uitzendt met level 3A. Onduidelijk is waarom de NPO hiervoor gekozen heeft. De ontvangst wordt daarop slechter! De NPO gevraagd waarom gekozen is voor level 3B maar hierop komt (vooralsnog) geen antwoord op.
Ik heb inmiddels begrepen dat die slechte foutcorrectie blijvend is, omdat de NPO extreem veel themazenders wil gaan toevoegen. Ben ik mooi klaar mee! Dat wordt dus blijvend ergeren aan uitvaleffecten tijdens het luisteren. En dan verblijf ik notabene ook nog eens doorgaans op hooguit een paar km van de zendmast in Haarlem. Laat staan hoe het is als je pakweg 20 km van de zender afzit.
Helaas toch een dikke “fail” voor DAB+ bij de NPO.
Ik heb meerdere malen een reactie gegeven op deze site. Mijn reactie van vorige week, 26-10-2013, was erg positief.
Die zaterdag heb ik werkelijk een goede ervaring gehad met het luisteren van de NPO via DAB+.
Inmiddels heb ik voldoende luisterervaringen tijdens het lopen rondom Haarlem om de eindconclusie te kunnen trekken. Die zaterdag 26-10-2013 was echt een uitzondering door de blijkbaar toen spelende atmosferische condities.
De kwaliteit van het geluid is verbeterd met DAB+ ten opzichte van het oude DAB. Daar kan ik niet omheen en dat moet ik dan ook toegeven. De zuiverheid is wat beter en de geknepenheid in het hoog door te veel datareductie, is minder.
Toch is 64 kb/s nog steeds aan de lage kant ten opzichte van het aantal zenders in het bouquet. Een hogere bitrate zal de kwaliteit van het geluid tot nog grotere hoogte kunnen brengen.
De ontvangst ten opzichte van het oude DAB, is wel degelijk een stuk minder geworden met DAB+. Een enkele dag met blijkbaar goede condities daargelaten, treedt er een stuk meer uitval, dropouts, op dan met het oude DAB.
Ik heb gelezen via het radioforum.nl dat het probleem zit in een verkeerde foutcorrectie-instelling bij de uitzending van de NPO via DAB+.
Grote vraag is dan ook: wat is de reden van zo’n amateuristische uitzendnorm bij de NPO via DAB+ met een relatief lage bitrate en slechte foutcorrectie?
– De mensen van KPN Broadcast zijn incompetent en weten niet waarmee ze bezig zijn. Dit lijkt me sterk. KPN Broadcast komt voort uit de Nozema en daar werken echt wel mensen die weten waar ze mee bezig zijn.
– De NPO heeft opdracht gegeven om met een lagere bitrate en foutcorrectie te werken, zodat er zoveel mogelijk ruimte blijft voor extra zenders. Ook dit lijkt me geen valide reden. Zelfs met de goede bitrate en foutcorrectie, is er nog voldoende ruimte in het essemble om zenders toe te voegen. Zeker met de bezuinigingen, lijkt het mij sterk dat de NPO tientallen zenders wil gaan bijvoegen.
– Bewust wordt de kwaliteit van DAB+ laag gehouden door een voor dat doel gekozen slechte foutcorrectie en relatief lage bitrate, opdat veel mensen zich hier aan ergeren en de invoering van DAB+ mislukt. Hier geloof ik nog het meeste in.
FM ontvangers zijn wijdverspreid. Bijna elk huishouden heeft meerdere toestellen die FM kunnen weergeven. De overheid wil DAB+ als innovatie doorvoeren, terwijl de meeste NPO radiozenders financieel op korte termijn willen scoren met STER reclame die zoveel mogelijk wordt gehoord. Dat kan nu nog niet met DAB+. Hier zijn jaren voor nodig voordat de massa overgaat tot aanschaf van de DAB+ ontvangers. De komende jaren is er dan ook weinig reclamegeld te verdienen met het DAB+ model. Wel met de FM, want dat kent iedereen. Liever dus kW stoken op de FM dan kW inzetten voor DAB+.
Ik vermoed dan ook, dat de NPO blijkbaar daadwerkelijk aanstuurt op mislukking van DAB+. Dat komt niet alleen voort uit de karige bitrates die men gebruikt voor de zenders, maar dus ook aan de onnodig lage foutcorrectiemodus.
Als de NPO oprecht van DAB+ een succes had willen maken, waren de bitrates van de zenders hoger geweest en had men gekozen voor de hoogst mogelijke foutcorrectiemodus. Dan waren luisteraars volledig tevreden over de geluidskwaliteit en de ontvangstcondities.
Binnen de huidige slechte configuratie houdt men de deur open om, na een jaar of wat, te kunnen concluderen dat DAB+ mislukt is en verdere uitrol niet meer hoeft. De NPO dekt zich blijkbaar in om van het hele DAB+ gebeuren af te komen en lekker bij de FM te blijven.
Laat het duidelijk zijn dat de apparatuur van KPN Broadcast zonder ook maar een enkele cent extra investering, de NPO zenders in een hogere bitrate dan 64 kb/s en met de goede foutcorrectie kan uitzenden, waardoor DAB+ luisteraars zich kunnen laven aan een sterk verbeterde geluidskwaliteit en ontvangstzekerheid ten opzichte van de FM.
De techniek is er klaar voor, waardoor het niet anders kan zijn dan een bewuste keuze van welke partij dan ook, om hier niet optimaal gebruik van te maken en zowel bitrate als foutcorrectie lager dan noodzakelijk te houden.
Als de NPO echt DAB+ wil laten mislukken hadden ze de uitrol van fase 2 echt niet 2 jaar vervroegd en waren ze alleen overgegaan op DAB+ zodat er een minimaal aantal luisteraars voor DAB+ zou zijn. De commerciële omroepen hadden de DAB+ kar met hun marginale netwerk alleen moeten trekken…
Ik ben het in principe met je eens. De uitrol over heel Nederland wordt op papier versneld uitgevoerd. Dat zou een serieuze voorkeur van de NPO voor DAB+ in kunnen houden.
Vanwaar dan die onnodig slechte foutcorrectiemodus? Waarom kiezen voor een nieuw protocol van DAB naar DAB+ waarbij de ontvangst beduidend onnodig afneemt?
Nogmaals: de apparatuur bij KPN-Broadcast kan gewoon zonder ook maar een cent extra kosten, het DAB+ ensemble van de NPO uitzenden met een betere foutcorrectie en bitrate.
Waarom dan die beperking door een relatief lage bitrate en een onnodig slechte foutcorrectie?
DAB+ gaat in januari van start, ik denk dat men nu nog aan het evalueren is. Zo zou men waarschijnlijk binnenkort met de bitrates gaat spelen en ook met de foutcorrectie. BTW: Vandaag is bekend geworden dat de NPO met12 programma’s uit gaat zenden.
Welke zenders dan?
Over de 12 programma’s: zou zweren dat ik het ergens gelezen had maar kan het niet terug vinden, misschien heb ik het niet goed gelezen…
Over de foutcorrecties: daar is gisteren iets op het radioforum over bekend gemaakt http://tinyurl.com/radioforumdab
Op de zendmast van Markelo is een nieuwe DAB+ antenne geplaatst ten behoeve van de NPO. Zal deze week wel worden aangezet zodat heel Twente wordt voorzien van ontvangst.
Er zullen deze weken wel meer nieuwe antennes worden geplaatst op plekken waar nog geen DAB+ ontvangst was van de NPO. Het medialandschap wordt steeds mooier met de komst van digitale radio in heel Nederland.
We zijn nu een week verder.Staat Markelo al aan?
Nee, nog niet.
Het wordt er niet beter op, vanmorgen viel radio 1 weg, antenne helemaal uit, komt dan net weer binnen, het lijkt wel dat de ZENDKRACHT minder wordt, jammer, gelukkig kan ik nu nog terug naar FM!! Op deze manier wordt DAB+ het niet!
Wat blijft etherontvangst toch een apart fenomeen.
Vandaag heb ik weer mijn standaardrondje gelopen door Velserbroek, Santpoort, Bloemendaal en weer naar Haarlem-Noord. Spijkers met Koppen en Guis! stonden op het programma.
Nu totaal geen uitval met DAB+ op Radio 2. De hele weg een strakke ontvangst zonder “fade in, fade out” Zelfs in de voetgangerstunneltjes bleef de ontvangst opvallend goed met slechts een kortstondige drop out.
Zijn dit zogenaamde condities, of heeft KPN Broadcast het netwerk verbeterd?
Als ik de ontvangst van vandaag mag houden, vind ik dat geweldig.
Het geluid van Radio 2 via DAB+ is in elk geval wel wat veranderd sinds vorige week.
De stereospreiding is wat minder geworden en het laagste laag is geringer aanwezig. Goed te horen met het nieuwe nummer van Marco Borsato, Muziek.
Daar zit een extreem lage bas in, die verleden week in vol ornaat binnenkwam en nu toch wat minder aanwezig was. Maar dat kan ook liggen aan een andere processing bij Radio 2.
Wellicht heeft elk programma op Radio 2 een eigen instelling voor de audioprocessing en biedt de instelling bij Roodshow van vorige week meer bas, dan het vandaag beluisterde Guis. Na Spijkers, hoor je tijdens de eerste seconden van het nieuws om 14:00 uur, dat het geluid opeens harder wordt en blijkbaar de processing wordt aangepast door inschakeling van een andere preset.
Hoe dan ook. Ik neem een wat vlakker geluidsbeeld graag voor lief als de ontvangstcondities voor DAB+ hierdoor een stuk gunstiger zijn en uitval uitblijft.
Om een goed inzicht in de ervaringen rond de omschakeling door de NPO van DAB naar DAB+ te verkrijgen, staat er nu een enquête on line:
http://www.thesistools.com/web/?id=372984
“Omdat waarschijnlijk nog nergens op zo’n resolute wijze is omgeschakeld, biedt dit een unieke mogelijkheid om de ervaringen met de systemen te vergelijken. Immers, er is in Nederland sinds 2004 uitgebreide ervaring met DAB opgedaan met een redelijke aantal ontvangers (door de NPO op 40.000 geschat), dus kunnen luisteraars de systemen goed vergelijken.
Dit onderzoek richt zich dus met name op personen die ervaren DAB luisteraar zijn, en na 14 oktober ook de NPO met DAB+ uitzendingen kunnen ontvangen.
Getracht is de vragen zo te stellen dat de nadruk op het verzamelen van feiten ligt. Dit onderzoek dient niet om klachten over de beëindiging van de DAB uitzendingen op zich te verzamelen. Daarvoor verwijzen we U naar de website van de NPO: http://www.npo.nl/contact
De uitslagen zullen aan de NPO en het WorldDAB forum worden aangeboden, en via Digitale Radio Fans worden gepubliceerd.”
Het zou mooi zijn als al op 6 november, als het WorldDMB congres in Amsterdam wordt gehouden, de eerste resultaten kunnen worden aangeboden. Invullen kost slechts een paar minuten, dus hierbij het verzoek dit snel te doen…
Ik woon in de buurt van Ede. Geen idee of DAB+ daar werkt. Heeft iemand daar ervaring mee? Kan iemand mij een tuner met DAB+ aanbevelen?
Dit is de dekking op dit moment: https://www.dabtuners.nl/2012/dab-info/dab/dab-waar-te-ontvangen
En het zal worden uitgebreid in de komende maanden.
Tuner met DAB+ en wifi bijvoorbeeld: http://www.radiowinkel.com/a-26456098/sangean/sangean-wft-1-dab-fm-wifi-hifi-tuner/
Nou daar ben ik ook niet blij mee, ik dacht van de week, mijn pure evoke 3 die geeft geen geluid meer op dab. Nu lees ik hier dat je dan ook nooit meer geluid zal krijgen uit die radio. Ik heb nog 400 euro betaald voor die radio, dus kan je raden dat ik daar echt niet blij mee ben. Schandalig hoe ze dit weer doen, ik raad aan om een protest actie te beginnen want er zijn zo teveel mensen gedupeerd toch?
Rutte zal wel blij zijn, dat er weer gekocht moet gaan worden:/
De zenders van de NPO klinken beter dan eerst en hebben een mooi geluid.Wel vervelend voor die mensen die met een onbruikbare radio zitten.Ik hoop wel dat de dekking van de NPO beter wordt dan van de VCR.Kan in de toekomst mooi 3FM Alternative bij en FunX dance.Zijn er al mensen die nieuwe antennes hebben zien hangen of testuitzendingen hebben gehoord van de nieuwe opstelpunten?Ik had van de week in Weert vol bereik op de A2/E25.
Rutte zegt nieuwe spullen kopen is goed voor de economie, dus koop allemaal nieuwe dab+ ontvangers. Maar ik zit nog te wachten op die 1000 euro die hij iedereen belooft had.
Dus dat wordt sparen voor dab++…
Goede morgen, nu enkele dagen luister ik naar DAB + voorheen met alleen DAB waren de zenders 1 t/m 6 de publieke zenders zeer goed te ontvangen! Maar met DAB + is het veel minder geworden! is het weer een centen kwestie!? Om DAB succes vol te maken moet lande dekking veel beter worden, of…………. Gewoon weer naar FM? Heb wel mijn eerste DAB radio thuis moeten vervangen! Dus weer kosten moeten maken, wanneer komt DAB ++?
Vreemd genoeg lijkt het dat bij de overgang van DAB naar DAB+ er voor een lager ‘protection level’ is gekozen. Oftewel, de foutcorrectie is erg laag ingesteld. Hierdoor hebben een aantal mensen die op voorheen prima ontvangst hadden nu ineens minder ontvangst.
De hoop is nu dat KPN Broadcast EEP 3A in plaats van 3B gaat gebruiken. Dat zou dit soort problemen moeten oplossen.
Ik vond dit zo schokkend dat ik een briefje aan een tweede kamerlid met Media in de portefeuille heb gestuurd:
Beste Japer van Dijk,
Ik kwam vorige week maandag voor een onaangename verrassing te staan, mijn DAB-radio’s deden het niet meer. Na een korte google -actie bleek dat de NPO gestopt is met DAB-uitzendingen. Volstrekt onnodig, want er is echt bandbreedte genoeg voor de NPO om dit nog jaren vol te houden.
Ik heb twee DAB-radio’s, 1 op m’n slaapkamer, 1 in de keuken. Slechts enkele jaren oud, en deze zijn nu ineens waardeloos geworden. 2 x 140 euro weg. Mijn apparaten kunnen geen DAB+ aan. Ze zijn niet te upgraden. En zo zijn er meer dan 40.000 DAB apparaten in Nederland ineens waardeloos geworden. Dat is meer dan 5,5 miljoen euro aan kostbare apparatuur door deze onbezonnen en onnodige actie.
Mag/kan dit zomaar?
Met vriendelijke groet,
Ik ben benieuwd of je antwoord krijgt…
Soortgelijke pleidooien hebben we in december j.l. ook al gehouden toen de zender Mierlo DAB plotseling werd uitgeschakeld. Natuurlijk wil men zich hier politiek niet aan branden.
Toen in 2003 DAB werd aangekondigd met de mededeling dat ’t heel spoedig over het gehele land zou worden uitgerold, moest en zou ik (kost wat het kost) een DAB-tuner hebben. Het werd tijdens een bezoek aan de UK een AVI S21 Laboratory series en dat is dan niet een van de misselijkste. Met hulp van een hoge antennemast en een 14 elements VHF antenne was ik in staat om Mierlo uit de lucht te halen. Klonk allemaal heel goed. Tot december en toen was het over en uit. Upgraden naar DAB+ is onmogelijk (chipset in het ding). Gelukkig heb ik ‘m van de hand kunnen doen aan een liefhebber die naar (jawel!) de UK gaat verhuizen. Inmiddels heb ik een portable (Pure one Flow) die ’t ook heel goed doet. Alleen is het in Zuid-Limburg nog steeds wachten op onze eigen Publieke Omroep………. (ontzettend diepe zucht).
Hier in de kop van Drenthe is de ontvangst niet echt goed. Ik ontvang géén publieke omroepzenders maar wel alle 18 commercielen.
Dat wil zeggen: aan de ene kant van de woonkomer heb ik ontvangst, aan de andere kant nix…
Ook een andere locatie – b.v.buiteshuis- geeft geen publieke zenders. Vreemd.
Ik woon hemelsbreed 4 kilometer van de zendtoren in Hilversum en ik heb dus altijd uitstekende ontvangst zowel op kanaal 11C als 12 C.
Hilversum is tevens de hoofd zender, dat betekent dat alle overige DAB+ zenders op Kanaal 11C door de zender in Hilversum worden aangestuurd, kort gezegt als Hilversum uitvalt zijn alle andere zenders uit de lucht. Deze uitval van zenders geldt alleen voor de commerciéle zenders op kanaal 11C,dus niet voor de Publieke zenders.
Zijn we lekker mee. Als ik een DAP van een paar tientjes had gehad zou ik het nog niet zo erg vinden, maar mijn Rotel RT-1082s aan de wilgen hangen is een ander verhaal. Daarnaast is er uiteraard in dezelfde styling als de rest van de set geen alternatief voor handen….
Ik ben ook een van diegenen die hierdoor totaal overvallen werd. Ik dacht dat mijn DAB tuner kapot was, maar nee dus.
Het vreemde is dat ik een Maximum DAB Tuner + heb van Matsui. Hij laat de zenders zien (kanaal 12C) met 5 streepjes ontvangstkwaliteit, maar hij geeft geen kik! Resetten naar factory dettings en dan opnieuw tunen helpt niet. Hard reset door de prik eraf te halen ook niet. Ben eigenlijk een beetje teneinde raad. Zo te zien gaat een nieuwe DAB+ tuner kopen niet helpen want die heb ik al!
In ieder was/is de communicatie hierover door NPO beneden iedere vorm van peil. Volgens communiceerden ze zelfs voor de Tweede Wereldoorlog nog beter.
Welk model/typenummer is die radio van jou?
Op het front staat “DAB Tuner +”.
Op de bodem staat :
Maximum
Model: DAB Tuner
En:
Item #=7060
Verder nog een serienummer en dat is alles.
Hmm kan niet veel vinden op basis hier van eerlijk gezegd. Hoe oud is hij?
Oei, dat is een moeilijke. Zou zomaar eens een jaar of vijf kunnen zijn.
Als je goedkoop dab+ wil luisteren kan je ook een DAB+ usb stick voor 25 euro kopen. Misschien koop ik zo een ding nog eens. Leuk om naar te kijken hoe het werkt.
Jammer dat DAB eruit gegaan is, en ik heb dus een nieuwe DAB+ ontvanger moeten kopen. Maar wel weer een hele mooie en heb hier in Voorschoten goede ontvangst, veel zenders en mooi geluid. Pure Evoke F4. Als DAB er niet uitgegaan was had ik ook niets gekocht, maar nu wel weer tevreden.
Het kan toch niet zo maar dat de ‘oude DAB’ overboord gekieperd wordt voor ‘DAB +’ . Blijkens de reacties nog verre van optimaal. Oudere DAB-tuner kan bij het grofvuil. Betekent voor veel luisteraars het definitieve afscheid van digitale radio veronderstel ik. Ieder verstandig mens gaat ‘streamen’ via de pc. Exit digitale radio en NPO laat je niet opjagen door de commercielen. JanT
de ontvangst kan dan wel eens egvallen, maar het is nog altijd beter dan de fm met ruis, ook dat je mobiel door het hele land kan reizen is een pluspunt.
Ik heb op mijn werk op sommige plekken redelijk kunnen luisteren naar dab+ afhankelijk waar je in het gebouw staat. met de fm is dat storend, nu valt hij soms weleens weg, maar beter dat dan 5 x de zelfde zender op de fm. of dat je bij goedkope radio’s op de fm sommige zenders door elkaar krijgt.
Ik heb vandaag met DAB+ NPO Radio 2, mijn rondje gelopen van Haarlem-Noord via de Velserbroek, Santpoort-Noord, Santpoort-Zuid en Bloemendaal weer terug.
Wat zal ik zeggen? Het geluid via DAB+ is gewoon veel beter dan het oude DAB. Vooral de stereospreiding is echt veel mooier. Met de oortjes in kijk je nu gewoon links en rechts omdat je denkt dat daar een buitengeluid binnenkomt, terwijl het gewoon via de radio wordt weergegeven.
Wat de drop outs aangaat, heb ik nu echt beleefd dat deze gelijk zijn aan het oude DAB. Op precies dezelfde plekken waar DAB reutelde, ervaar ik ook uitval met DAB+. Dat is met name in Santpoort-Noord rond de Middenduinerweg.
Door het “fade in, fade out” effect, wordt de uitval als extremer ervaren, maar is als zodanig gelijk aan het oude DAB. Het oude DAB was alleen meteen weer hoorbaar, terwijl DAB+ nog even moet infaden na een storing. Dat kost dus iets meer tijd.
De ervaring is wel, dat de claim dat het nieuwe DAB+ een betere foutcorrectie heeft dan het oude DAB een wassen neus is en gewoon niet waargemaakt wordt.
Ik heb niet mogen ervaren dat het DAB+ signaal overeind blijft, waar het oude DAB in de fout ging. Daarin is dus geen enkele verbetering.
Evenwel ervaar ik het DAB+ gebeuren weldegelijk als een sprong voorwaarts, door de mooiere geluidskwaliteit. Het hoog klinkt niet meer geknepen en de toename van de ruimtelijkheid van het stereobeeld is echt een verademing. Ook details in het geluid komen nu meer door.
Het is enkel dat de claim dat DAB+ een betere foutcorrectie heeft, waardoor uitval minder zou zijn dan bij het oude DAB, gewoon niet waar blijkt te zijn in de praktijk. Daar hebben de desbetreffende ingenieurs echt zitten liegen en voor hun beurt gesproken.
Conclusie: geluidskwaliteit en stereospreiding geven een dikke plus voor DAB +.
Uitval is echter een stuk storender bij DAB+ dan bij het oude DAB, door de langere duur middels fade out en fade in rond momenten van ontvangststoring.
Vreemd genoeg lijkt het dat bij de overgang van DAB naar DAB+ er voor een lager ‘protection level’ is gekozen. Oftewel, de foutcorrectie is erg laag ingesteld. Hierdoor hebben een aantal mensen die op voorheen prima ontvangst hadden nu ineens minder ontvangst.
De hoop is nu dat KPN Broadcast EEP 3A in plaats van 3B gaat gebruiken. Dat zou dit soort problemen moeten oplossen.
Na alle reacties te hebben gelezen,sluit ik me geheel aan bij alle klachten zoals
geen ruchtbaarheid aan gegeven
Blije luisteraars erg teleurgesteld
Kapitaalvernietiging
Voor mij nooit geen DAB meer
Als er een initiatief komt om dit ongedaan te maken doe ik graag mee
Ik geniet sinds maandag van de NPO op 12C, in mijn auto met een AutoDAB Interface, aangesloten op mijn Toyota autoradio.
De ontvangst van 12C is vele malen slechter dan die van 11C (de commerciëlen) op de route die ik dagelijks rijd (tussen Drenthe en Gelderland – Ruurlo via Raalte, Holten en Lochem) maar ik heb begrepen dat dit binnenkort beter wordt daar de NPO zenders nog niet allemaal aan staan of op vol vermogen draaien.
Op de genoemde route is BNR op de oude FM-band niet altijd goed te ontvangen: via DAB+ echter prima !!
Een hele vooruitgang, die DAB+
PS: Ik heb een combi-antenne op het dak van mijn auto gemonteerd, AM/FM en DAB. Prima investering!
Een week met een raam-antenne gewerkt, geplakt op mijn voorruit: drama.
Ik ben er inmiddels achter waarom de ontvangst van DAB+ als minder ervaren kan worden.
Het blijkt zo te zijn dat het oude DAB gewoon recht toe, recht aan weergaf. Was de ontvangst niet goed, dan werd gereutel je deel en uiteindelijk hoorde je “metalige tikken”. Vervolgens viel het signaal helemaal weg.
Bij DAB+ wordt er zodra het signaal niet meer voldoet, een mute, dus stilte, uitgevoerd door de ontvanger. Nadat het signaal weer bruikbaar is teruggekomen, wordt er weer ingefaded op het geluid.
De tijdsspanne van de ervaring van een drop out wordt met het nieuwe DAB+ dus verlengd. Met het oude DAB was de storing real time en zodra de ontvangst weer goed was, had je ook meteen weer geluid.
DAB+ vrijwaart je van gereutel en metalige klanken die als zeer onaangenaam kunnen worden ervaren. Er is dus sprake van een “zachte landing”.
Deze vooruitgang moet echter wel worden bekocht met een langere periode van uitval. Het signaal wordt uitgefaded bij storing en weer ingefaded als de ontvangst weer goed is. Dat duurt dus even langer, waardoor je meer uitval ervaart dan bij het oude DAB systeem.
Afgelopen week gemerkt dat mijn drie DAB-ontvangers geen kik meer gaven…ik dacht eerst aan een storing. Maar nu
blijkt dat DAB passé is. Op twee ontvangers kan ik Fm ontvangen, de derde is nu geheel waardeloos. Doordachte actie en ook goed gecommuniceerd.DAB deed het toch al zo goed in Nederland. Dus alle reden om de standaard aan te passen om aan de omvangrijke vraag van de consument naar DAB van nog betere kwaliteit te voldoen…
Heel slecht dit, kapitaalvernieting en weing duurzaam. En denkt het brein achter deze actie nu echt dat ik nu drie nieuwe ontvangers ga kopen? Met het risico als ik dat wel doe we over een jaar of 5 overstappen naar DAB++?
Ik begrijp best dat techniek voort schrijdt maar waarom moet deze wijziging zo abrupt en waarom niet nog een jaar of 5 standaarden naast elkaar laten bestaan?
DAB ERUIT TERUG NAAR MIJN FM-RADIO: EEN REVELATIE!
Doordat er geen DAB-signalen meer doorgegeven worden, kan dat toestel naar de sloop.
Dan maar weer de oude, vertrouwde FM-radio voor de dag gehaald. En ik ben weer hardstikke tevreden, nog meer zenders, die ik interessant vind, dan met de DAB+:
naast radio 1 t/m 5, VRT Radio 1, WDR-3 en Deutschlandfunk. Zoveel voor mij interessante dingen op het gebied van politiek en cultuur. Ik woon in Eindhoven in een flat en kan die zenders goed in mijn keuken krijgen.
Voor in de huiskamer naast de kabel, de internetradio. De laatste ook in mijn werkkamer. Ik heb heel die DAB+ niet nodig!!
Sinds december j.l. Philips wekkerradio met een DAB+ logo erop. Vanaf maandag 14-10-’13 geen ontvangst meer.
Teruggaan naar de fabrieksinstelling en auto-scan geeft geen resultaat.
Al geprobeerd iets te ontvangen op een andere positie in huis ? Het is wel vreemd, want Nieuwerkerk aan den IJssel is midden in het ontvangstgebied van de NPO en de commerciële zenders. Maar wat we vaak vergeten is dat het netwerk eigenlijk enkel voor ontvangst buitenshuis is ontworpen. Toch zou ik het proberen op een andere positie in huis, desnoods even buiten om te zien of de ontvanger toevallig de geest gegeven heeft. Is dat niet het geval, dan proberen de antenne (waarschijnlijk een draadje) zo te positioneren dat je ontvangst hebt…
Aanvulling op mijn bericht van 16/10/2013 at 14:29.
De DAB+ radio doet het nu weer.
De ontvangstindicator geeft nu een paar streepjes weer.
Kennelijk is het zendvermogen van DAB+ nu beter in balans.
Ik voel mij overvallen door de overgang naar DAB+. Vreemd is wel dat er weinig en misschien wel geen ruchtbaarheid aan is gegeven. Geen van mijn drie DAB-ontvangers geeft nog geluid. Is er een mogelijkheid om op simpele manier te bereiken dat ik per apparaat een “update” naar DAB+ kan realiseren? Of is daarover toch al ergens iets nuttigs gepubliceerd?
Wat zijn de modellen?
Hello
I have 3 Roberts internet DAB radios! Does anyone have a solution for me?
Thanks
Dacht ook even maandag: hé, mijn DABradio is kapot. Goed dat ik nu op de hoogte ben.
Niks plus dus met DAB+. NPO walst over bezwaren heen van volgens mij héél veel DABradio-bezitters. En áls je dan DAB+ hebt dan is de ontvangst blijkbaar niet gegarandeerd. Wie er ook voor verantwoordelijk is: ik wil weten wat er gaat gebeuren om de DAB+ storingsvrij over heel NL uit te rollen. Snap dat het even tijd nodig heeft. Maar kan iemand zeggen hoe lang? (Dan wil ik wel overwegen om over te stappen, woon in Haarlem waar de ontvangst blijkbaar achteruit is gegaan). Ik verneem t graag! Het liefst de oude DAB óók terug, want in crisistijd zitten mensen niet te wachten op extra onnodige uitgaven….
De ontvangst van de NPo in s’Hertogenbosch en omgeving is instabiel.
De vcr doet het beter met een sprietantenne. Met andere worden Het zendvermogen van Loonopsant of Megen moet omhoog. Op de Noxon kan ik dan wel een externe antenne aansluiten maar is toch niet de bedoeling.
Dab+ klinkt ruimtelijk gezien wel beter., maar is wel zachter dan de oude. IK hoop dat ze hier iets mee willen en kunnen doen.
Nu moet ik om wakker te worden BNr-nieuwsradio opzetten om er zeker te zijn dat hij het doet. Het is nog altijd beter dan ede fmontvangst.
Geduld en begrip is ook wat waard, al hadden wel beide dabsystemen in de lucht moeten houden. dat was in de proeffase beter en verstandiger geweest. Sommige duitse radiostations doen dat ook nog.
Je moet niet je oude schoenen weggoien voor dat je nieuwe koopt. Dit is een aanfluiting voor de NPO. die slecht luisterd, zeker de hoge heren.
Wat een teleurstelling. Mijn Tangent DAB radio kan na een paar jaar bij het grofvuil omdat het iemand behaagt over te gaan op een andere standaard.
Merkwaardig!
Sudden death dus.
Was me er niet van bewust dat de stekker zó plotseling uit DAB getrokken zou worden. Gaat (veel, ~ € 1000,-) geld kosten mijn Marantz ST15S1 tuner kan bij het oud vuil.
Zou je zo’n ding niet kunnen ombouwen door er een ander moederboard in te zetten?
>> DAB+ niet beter, wel zuiniger gebruik van de zendruimte.<<
Audiofiel komt op kosten.
De ontvangst van de publieke zenders op Kanaal 12C is met 64 Kbps veel mooier en duidelijker dan de commerciéle zenders. Zou het niet verstandig zijn als ook de commerciéle radiozenders op Kanaal 11C allemaal met 64 Kbps gaan uitzenden. Dan wordt de kwaliteit van de uitzendingen ook veel beter. Voordeel is hierbij ook dat dan zowel de publieke als de commerciéle zenders dezelfde uitzendnorm 64Kbps gebruiken.
Die geluidskwaliteit van de commerciele stations heeft niets met de bitrate te maken. Vrijwel zenders op kanaal 11C gebruiken nu al 64 kb/s of hoger. Het is waarschijnlijker dat sommigen nog aan hun processing moeten sleutelen.
http://www.wohnort.org/DAB/netherlands.html
Tjwan jij ik ben helemaal met jou eens mijn primare t23 doet het ook niet. Wel plus minus 5 jaar oud maar had eigenlijk deze dure tuner gekocht vanwege zijn dab ben (hifi freak .)
Ik vraag mij af hoeveel mensen met dit probleem zitten.
Ik zit te overwegen om een handtekening actie te beginnen bij div hifi bedrijven en dan dit bij npo aan te bieden ben erg boos.
Ontvangst is regio Delft is ook in DAB+ nog steeds top! Binnen antennes zowel de Onkyo UP-DT1 als op de Pure Mi leveren 4 streepjes op voor de publieke omroepen. Wel een rescan nodig de ontvangers hadden blijkbaar niet zelf door dat er iets verandert was.
Sinds gisteren dus geen ontvangst meer mogelijk op mijn drie (3) DAB-ontvangers. Dat doen ze in Engeland toch heel anders – daar worden DAB en DAB+ in ieder geval gewoon naast elkaar uitgezonden.
Maar het zal hier wel weer niets mogen kosten – en alle publiek dat al een (niet-op-te-waarderen) DAB ontvanger had gekocht heeft gewoon pech gehad ?
Tamelijk schandelijk, hoe de NPO deze overgang maakt, en nu blijkt dat DAB+ tamelijk slecht tot geheel niet werkt, zeker in vergelijking tot het ‘oude’ DAB, is het lot van digitale radio in Nederland bezegeld: exit, einde, afgelopen. Want het mag immers niets kosten ?
Engeland heeft nooit geen DAB+ gehad maar dat oude DAB !!
Verhaal klopt niets van wat je zegt. Heeft puur te maken met het feit dat de zenders nog niet optimaal draaien en waarschijnlijk niet synchroon staan.
DAB+ is op alle punten beter dan DAB ! Heeft even zijn tijd nodig.
Onzin. In Engeland zijn wel degelijk DAB+ tests gedaan – en dat is op het Internet gemakkelijk na te zoeken. Het heeft inderdaad niet tot een uitrol van DAB+ geleid, niet voor 2015, maar, wat belangrijker is, drie statements zijn *expliciet* gedaan:
1) DAB+ heeft alleen voordelen voor een heel kleine groep van audiofiele luisteraars;
2) Er zijn al zoveel DAB-ontvangers in omloop dat het afschakelen van DAB een vorm van kapitaalsvernietiging is;
3) I know this doesn’t help you but on BBC radio 4 today a spokeswoman for the DAB in the UK revealed further expansion of the dab coverage and signal increases in many areas.
On the point of DAB+ they said that it would be introduced alongside DAB in the future as too many DAB radios had been sold. The comment was that they were not in the business of taking things away from consumers. (datum: 20131014).
Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_radio_in_the_United_Kingdom#DAB.2B
http://james.cridland.net/blog/dab-and-dab-the-differences-and-why-its-not-for-the-uk/
http://www.meridianunplugged.com/ubbthreads/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=198768
Maar het op een fatsoenlijk manier handhaven van DAB en DAB+ op dezelfde multiplex (wat technisch perfect mogelijk is – zelfs nu nog staat de DAB multiplex gewoon “aan”, met alleen wat noise als payload), het op een fatsoenlijke manier rekening houden met de bestaande DAB-populatie en het op een fatsoenlijke manier aanzeggen van de transitie – dat is allemaal
niet gebeurd. Jan Westerhof, Directeur/Managing Director Audio Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zegt daarover: “De digitale radiotechnologie heeft zich sinds de introductie van DAB in 1999 ontwikkeld. Digital Radio+ geeft betere en efficiëntere digitale broadcasting. Ik vind het belangrijk dat we vooruit kijken en de mogelijkheden van DAB+ omarmen, al besef ik dat we een aantal luisteraars met een DAB ontvanger hiermee duperen”, zegt Jan Westerhof, directeur NPO Audio.
http://broadcastmagazine.nl/npo-schakelt-dab-kanalen-dab-2/
Hij heeft zich blijkbaar niet erg goed laten adviseren, of wat waarschijnlijker is, het kan hem, en de hele NPO, gewoon niets schelen dat de bestaande
DAB populatie ernstig geschaad wordt. Tsja, het mag immer niets kosten …..
Roerend mee eens. Ik heb ook een aantal jaren geleden een mooie dab-ontvanger gekocht. Niks meer waard dus nu. Kostte me toen nog, dacht ik, zo’n 150 euro. Weggegooid geld dus. om nog maar niet te spreken over de extra mileuschade hierdoor, omdat ik weer iets nieuws moet kopen. Lng leve de wegwerpmaatschappij. Heren VVD cs. graag opsodemieteren.
Het blijkt helaas na comments op vele sites, dat DAB+ een mindere ontvangst geeft. De commerciële zenders waren vanaf het begin een stuk zwakker dan de NPO.
In aanvang werd gedacht dat dit het gevolg was van een slechtere antenne-opstelling van BroadcastPartners (BP).
BP kan echter nergens wat aan doen. Het blijkt gewoon dat DAB+ een veel slechtere standaard is om een goed, hard digitaal signaal neer te zetten voor optimale ontvangst.
De zogenaamde verouderde techniek van DAB MP2 blijkt een stuk robuuster te zijn dan allerlei nieuw bedachte fratsen met extra datareductie van deze eeuw.
Het zal heus wel leuk werken in een labaratoriumopstelling, maar in de praktijk is het niet veel. De betrouwbaarheid van de ontvangst neemt significant af met DAB naar DAB+.
Op papier is een hoger rendement van data heel leuk, maar als de stilte door uitval meer je deel is dan geluid van je favoriete zender, is het gewoon een totaal falen van de nieuwe tijd.
We willen verbeteringen zien, geen verslechtering. Anders is het een technologische luchtballon op niets af, die verschakeling van DAB naar DAB+
Ik geef toe, dat als de ontvangst doorkomt, het geluid mooier is via DAB+ dan met DAB.
Ook is een voordeel dat wegval van signaal geen harde “metaal effecten” op de oren geeft, maar een discreet wegvallen van de audio.
Neemt niet weg, dat ik er bij blijf dat de stabiliteit in ontvangst beter was met het oude DAB dan het nieuwe DAB+.
Dat kan een voldongen feit zijn, maar het kan ook dat KPN Broadcast het netwerk nog zal optimaliseren, opdat de ontvangstresultaten weer gelijk worden aan de verkregen resultaten met de situatie van een week geleden met het “oude” DAB.
Integendeel, DAB+ is een stuk robuuster dan DAB, onder andere dankzij een veel betere foutcorrectie.
Dat sommige mensen op dit moment ontvangst problemen hebben zal liggen aan dat er nog aan het DAB+ netwerk van de NPO gesleuteld wordt.
Met de overgang naar DAB+ is de kwaliteit van de NPO zenders volledig in elkaar gezakt hier in Haarlem (14-10-2013 18:00 uur).
Jarenlang heb ik met veel plezier geluisterd naar de publieke zenders met het oude DAB in de omgeving van Haarlem. Ook binnenshuis gewoon prima ontvangst. Gewoon 4 tot 5 streepjes op mijn ontvanger.
Vanmiddag de DAB ontvanger ingeschakeld: geen geluid. Na even schakelen tussen 2 zenders, had de ontvanger door dat er een nieuwe codering was en werkten alle NPO zenders weer.
De ontvangst is echter hopeloos geworden. Ik krijg hier in Haarlem maar 1 streepje en steeds weer uitval. De geluidskwaliteit lijkt wel wat beter met het nieuwe DAB+, met name een zuiverder hoog en een wat breder stereobeeld als het geluid doorkomt.
Maar als ik dat moet bekopen met een walgelijk slechte ontvangst, terwijl de zender in de Waarderpolder op een paar km afstand staat, vind ik het een verslechtering.
Zeker gezien het oude DAB perfect werkte, ook binnen het huis.
Sinds vandaag heb ik ook geen ontvangst meer op mijn vier weken geleden aangeschafte Philips DAB+ radio. (Het DAB+ logo staat duidelijk bovenop.) In display worden zenders wel weergegeven, maar geluid .. Ho maar. Iemand een suggestie?
Je zou kunnen proberen een autoscan/autotune te doen. Dan zoekt de radio de zenders in de nieuwe situatie.
Dat heb ik gedaan. Er zijn wat Vlaamse zenders (ik woon in Oosterhout N-B) toegevoegd, maar nog steeds geen geluid. Ik heb Philips gevraagd wat er aan de hand kan zijn.
Ik ben teruggegaan naar fabrieksinstellingen en daarna opnieuw laten zoeken. Dan worden de DAB+ zenders allemaal weer gevonden.
Peter
Woon in Oosterhout nb en heb hetzelfde probleem.
Is het bij jou opgelost? Zo ja, wat zou dan de oplossing kunnen zijn
Ik heb een Böse sound wave touch.
Probleem lijkt opgelost. Nog een paar zenders die het niet doen.
Jammer, ik heb een DAB-installatie zonder plusje, dus ik zit met de gebakken peren. Bedankt voor de service dus!!!
Waar kan ik de rekening heensturen?
Wellicht naar info@digitalradio.nl
Sinds vanmorgen heb ik inderdaad geen digitale ontvangst meer op mijn tivoli DAB TM radio.
In mijn gebruiksaanwijzing vind ik geen info.
Is het kopen van een dure (99 euro)adaptor de enige oplossing?
Hartelijke groeten,
Tilly
Ik heb telefonisch contact gehad met Tivoli tel: 0302320700.
Zij adviseerden me een mail te sturen naar mail@tivoliaudio.nl.
Zij zijn in overleg of ze klanten die een tivoli-radio dab (zonder +) gekocht hebben op de een of andere manier tegemoet te komen. Wel geven zij aan niets te kunnen doen aan de ontvangst zelf van de Dab radio.
Dus des te meer mensen mailen des te groter de kans is op een of andere compensatie.
ik woon in deventer maar geen ik woon geen nog geen km 5 van Gelderland vanaf maar geen radio 1 tot en met 6 maar wel radio 10 583 100% nl ik vraag of de zender wel aan staat ga meer info hier over
Op dit moment staat de dichtstbijzijnde zender voor Deventer helemaal in Arnhem en dat is dus te ver. De komende maanden worden er meer zenders uitgerold (waaronder Apeldoorn vanwaar de commerciëlen nu al uitzenden) en dan moet de ontvangst van de NPO omroepen in Deventer ook prima zijn.
Ook hier in het Gelderse Hengelo (31km hemelsbreed van de zender in Arnhem) is de ontvangst van de NPO via DAB+ minder geworden t.o.v. de ontvangst van het oude DAB systeem. Maar dit zou wel eens te maken kunnen hebben met het feit dat Radio 10 binnenkort nieuwe antenne’s voor de 104.1 FM gaat krijgen op de zendmast in Arnhem die net boven de DAB+-antenne’s worden geplaatst (Daarna lijkt me dat het vermogen weer omhoog wordt geschroefd). Naast Ugchelen kan in Deventer ook naar de NPO worden geluisterd via de zender in Markelo. Als het goed is alles eind 2013 of begin 2014 gerealiseerd. En is daar door de ontvangst sterk verbeterd.
Ik hoop het want DAB+ is waardeloos in hengelo gld
Wat doe ik nu met mijn Tivoli DAB ontvanger?
3 jaar terug aangeschaft. Is die om te bouwen?
Helaas…u bent aangewezen op een nieuwe DAB+ ontvanger. Eventueel een DAB+ adapter aansluiten op de audio-ingang van uw Tivoli. Zoiets als deze: http://www.radiowinkel.com/a-26308651/revo/revo-mondo-dab-set-top-box/
Misschien is er een firmware update mogelijk?
mail@tivoliaudio.nl
Dat is zeer zeker niet mogelijk. DAB+ heeft andere hardware nodig dan DAB.
Klopt, het moet er wel fysiek inzitten, maar sommige systemen zijn met alleen DAB uitgeleverd (scheelt licentie kosten) en kunnen na firmware update het wel gebruiken. Ik ken ook systemen waarbij je een licentie kan kopen, zodat het alsnog werkt.
Mijn vrij oude goedkope Engelse Pure One Mini heb ik met nieuwe firmware kunnen upgraden naar DAB+. Een tweede, nieuwere DAB+ had een rescan nodig. Hier in Apeldoorn zit ik net op het randje van het bereik van Arnhem, DAB doet het binnen maar aan één kant van mijn huis…
Kanniewachte op de Apeldoornse zender!
Hoewel redelijk wat radio’s van de laatste pak-em-beet vier jaar wel software-matig zijn te upgraden met DAB+ ondersteuning kan dat met die Tivoli inderdaad niet.
Da ben ik wel blij mee dat dit gebeurt,maar het is tot nu echt een drama in Winschoten wat de ontvangst van Dab+ is.Nog geen minuut en de zender valt weg dus weer vorlopig terug naar Fm helaas.Ik hoop dat dit heel snel anders word,dab+ is echt Super als het werkt meer Power graag
Ik ben opgegroeid in het zeezendertijdperk. Ik zou het een optie vinden ‘BG radio’ in te ruilen voor internetzender Radio Veronica 192 1960-1974.
Bij de NPO zender graag internetstation Radio 5 Nostalgia opnemen in DAB+ waardoor er een 24 uurs station in te ether is te ontvangen.
Daar ben ik het mee eens, ook ik heb de zeezender tijd
mee gemaakt.
IK denk dat de publieke radiozenders ook hun thema zenders gaan toevoegen aan DAB+ kanaal 12B.
Kanaal 12B moet natuurlijk kanaal 12C zijn.