Middengolf maakt steeds meer ruimte voor DAB+
Steeds meer radiostations zenden uit via FM en DAB/ DAB+ digitale etherradio. Dat heeft er onder andere toe geleid dat het afgelopen jaar verschillende AM-zenders zijn uitgezet. Ook de komende jaren zullen verschillende stations hun uitzendingen via de lange- en middengolf (AM) staken.
Eind 2014 zijn de Duitse publieke omroepen Deutschlandfunk (DLF) en DeutschlandRadio Kultur (DR-Kultur) gestopt met uitzenden via de langegolf. De zenders zijn uitgezet vanwege de hoge stroomkosten. Het geld dat de omroepen hiermee besparen, kunnen ze inzetten voor de ontwikkeling van digitale etherradio DAB+ en FM. Het FM-netwerk is uitgebreid met verschillende zenders, waaronder een aantal frequenties die het Britse BFBS voorheen gebruikte. Daarnaast investeren de omroepen flink in digitale etherradio, waardoor steeds meer huishoudens DLF en DR-Kultur via DAB+ kunnen ontvangen. Er zijn inmiddels meer dan 5 miljoen DAB-radio’s in gebruik en steeds meer autofabrikanten leveren hun auto’s met radio’s voorzien van DAB+.
Naast de landelijke publieke omroep zijn er ook steeds meer regionale omroepen die hun uitzendingen via de middengolf staken. Zo is de Noord-Duitse NDR op 13 januari gestopt met uitzenden via de middengolf. Andere regionale omroepen zoals SWR, MDR en Radio Bremen hebben dit al eerder gedaan.
Ook elders in Europa zijn verschillende AM-zenders uitgezet. In het Verenigd Koninkrijk zijn verschillende regionale en lokale stations van de BBC gestopt met hun uitzendingen via middengolf. Deze stations zijn ook via DAB en FM te ontvangen. De DAB-ontvangst is nog niet overal even goed, maar het DAB-netwerk wordt de komende twee jaar uitgebreid met 182 zenders door het hele land.
In Frankrijk zijn vorige zomer drie middengolfzenders van France Info uitgezet. Ook hier is kostenbesparing de belangrijkste reden. Er is in Frankrijk echter geen alternatieve ontvangstmogelijkheid via DAB/ DAB+. De publieke omroep heeft tot dusver niet willen investeren in digitale etherradio. Maar misschien komt hier verandering in na het afgelopen woensdag gepubliceerde rapport van de media-autoriteit CSA. Hierin staat dat de ontwikkeling van digitale etherradio een belangrijke aanvulling is op de bestaande uitzendvormen.
De komende jaren zullen er ook weer verschillende lange- en middengolfzenders uit de lucht gaan. In ons land stopt NPO Radio 5 per 1 september 2015 met zijn uitzendingen via de middengolf. Radio 5 is dan in de ether enkel nog via DAB+ te ontvangen. Het is te hopen dat de publieke omroep voor die tijd de derde fase van de uitrol van zijn digitale ethernetwerk heeft afgerond. Pas dan is er een bijna landelijke dekking van de publieke omroep. Het blijft alleen nog onduidelijk of er ook zenders zijn voorzien op de Waddeneilanden.
[ bron: radiodigi.nl ]
Het uitschakelen van analoge diensten is niet zonder veiligheidsgevaar. Als een of andere gek het voor elkaar krijgt om buiten de atmosfeer een atoombom tot ontploffing te brengen boven Europa blijven wij allemaal leven, maar alle digitale communicatie is plat. Alleen buizen werken nog. Dus was het niet slim om de middengolf geheel uit te schakelen Frankrijk en Engeland doen dat niet. Frankrijk heeft wel de middengolf opgedoekt, maar niet de lange golf. Qua veiligheid hebben we in onze eigen voet geschoten. Ik heb altijd een buizenradio in huis.
Hallo,
Groot gelijk de politieke leiders hebben geen geschoolde medewerkers meer blijkbaar.
Bovendien is DAB+ nog steeds slechter dan een goede FM ontvanger
Bovendien wordt het allemaal steeds goedkoper met als gevolg dat goedkope CD spelers slechter in kwaliteit zijn dan een goede platenspeler
En zo maken ze alles om zeep
Goedendag allemaal,
Als in de toekomst alle analoge radio frequentie’s DAB of DAB + uitgezonden worden dan is het misschien verleden tijd dat de analoog 27 mhz CB radio met 40 kanalen bij het uitzenden de analoge am en fm radio nog kan storen van hun gebuur ? !
Roepnaam CB
Supervlieg.
Heel jammer dat per 1 september 2015 ook NPO radio 5 van de AM verdwijnt. In de USA mag je als privé persoon onder voorwaarden (max 0,1 watt en een korte antenne) legaal uitzenden op de Middengolf. Het zou mooi zijn wanneer dit in Nederland ook zou worden toegestaan. Dan kun je via je DAB+ radio het NPO signaal omzetten naar Middengolf zodat de oude buizenradio nog een functie heeft. Kom op politiek, het kost niks en is een pleister op de wonde!
Jammer.dat afkoppelen van de am zender.Uit nostalgosche redenen qua an.modulatie luister ik bij vorkeur naar deze zender.Liever wat ruis en gekraak zo nu en dan als het geblockte digitaal geneuzel.Helaas tijden veranderen.
jammer met het stoppen op de am band van radio5 daar ik heel veel luister naar deze zender in het buitenland tot ver in frankrijk en duitsland heel triest
… en zelfs het zuiden van Noorwegen! Jammer!
Jammer dat de AM verdwijnt, iedereen wordt weer op onkosten gejaagd, mag graag luisteren naar muziek die ooit begon op de middengolf, op naar de techniek waarvan de dekking niet geheel is uitgewerkt, werkt alleen perfect met een buitenantenne. Misschien klinkt het beter maar het is veel minder praktisch.
Autorijden is een groot plezier geworden met Radio 10 60&70 muziek. Mijn vrouw en ik zingen de hele (lange) weg alle hits mee uit onze jeugd. Tijd vliegt 🙂
Ik heb sinds kort DAB+, maar de ontvangst is niet geweldig op Texel. Slechts 6 FM-zenders te ontvangen en 7 DAB+ zenders. Maar de DAB+ zenders vallen regelmatig weg, en de FM-ontvangst geeft ruis op enkele zenders. Ik zal het nog een week proberen, anders ga ik terug naar ontvangst via de kabel.
Dag Sjon
Als je dan toch overweegt om terug naar de kabel te gaan, waarom dan niet eerst de antenne geprobeerd die elders op deze site beschreven staat? (Bouwen voor gevorderden) Kost geen drol, is gemakkelijk in mekaar te zetten en heeft (in elk geval bij mij) heel leuk resultaat.
men dempt pas de put als het volk in opstand komt.
dan dempt men de put.
en als je geluk hebt komt het ooit in de 2,e kamer.
Als het volk in Nederland wordt geconfronteerd wordt met het uitschakelen vam de a, wordt men bij die suffe amtenaren wakker.
Laat ze eerst maar het DAB+ signaal optimaliseren zodat in heel Nederland de ontvangst perfect is ook hier in Oosterhout regio Breda is de ontvangst wisselend in Zeeuws Vlaanderen regio Huls is de ontvangst om te huilen ! Maak eerst dat alles op orde is voor men Radio 5 AM uitschakelt
Ik vind dit persoonlijk erg jammer. Ik luister graag naar BBC4 op de lange- en BBC5 op de middengolf. Ook RTE1 (Ierland) is een fijne zender, op 252KHz LW. Leuk voor de mensen daar dat het op DAB+ komt, maar daar hebben wij hier niet zo veel aan… Het zou mooi zijn als ze hier besloten om, net als op de kabel, bijvoorbeeld enkele buitenlandse zenders via DAB+ door te geven. Ik denk dan aan bijvoorbeeld BBC World Service.
Het is maar de vraag of DAB+ echt volwassen word, in en rond Nijmegen is het signaal ook niet al te sterk, daar bij moet er bij (met name) bij de omroepen bezuinigd worden en dan is het maar de vraag of de uitrol van DAB+ echt ’n fijt zal worden en of het dan ook in de grens gebieden ook tot ’n goed ontvangst zal komen.
Dan is er nog de synchronisatie bij DAB+ is er best wel sprake van vertraging, ik denk dat de ontwikkeling daar nog een grote slag te slaan heeft.
Ik moet wel zeggen dat de kwaliteit heel goed is als je ontvangst stabiel is.
Tot zover Nijmegen.
Het zal mij benieuwen of fase drie in september uitgerold is. Het is toch van de zotte dat je anno 2015 capriolen met allerlei antennes moet uithalen om ook maar iets van de DAB signalen van de Publieke Omroep op te kunnen pikken. “Gewoon met het sprietje” moet toch niet al te moeilijk zijn, toch? Kennelijk wel. Wanneer zal ik m’n DAB antenne op het balkon niet meer nodig hebben? Niet alleen de Waddeneilanden, maar ook grote stukken Limburg wachten op een behoorlijk DAB signaal. Als luisteraar van Radio 5 lijkt het logisch dat er eerst een behoorlijk DAB signaal komt alvorens de middengolf wordt afgeschakeld.
mooi dat de middegolfzenders worden uitgeschakeld,
nu nog overall zorgen voor een beter ontvangst vooral in slechtere omstandigheden.
bijvoorbeeld in dicht bebouwde gebieden.
meer vermogen op de zendmasten.
Radio Rossii in Rusland gaat per 1 februari 30 van de 40 AM zenders uitschakelen. Hier is een niet onaardige Google Translate van de aankondiging: https://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=en&js=y&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Ftop.rbc.ru%2Ftechnology_and_media%2F26%2F12%2F2014%2F549ac5e39a794719bd44450e