Met Digital Radio+ krijgen luisteraars méér zenders, méér gemak, digitale geluidskwaliteit én landelijk bereik.
De promotiecampagne voor Digital Radio +; de landelijke digitalisering van de ether is maandag gestart. De campagne is ontwikkeld in gezamenlijke opdracht van de landelijke commerciële en publieke radiostations, ondersteund door het Ministerie van Economische Zaken. Doelstelling is het Nederlandse publiek vertrouwd te maken met Digital Radio+. De campagne is te horen op alle landelijke radiozenders en wordt online en op TV ondersteund. De audiodrager van de campagne Let’s get Digital is gebaseerd op de evergreen Let’s get Physical van Olivia Newton John; de song is opnieuw ingezongen met een nieuwe tekst, beluister de spot hier.
De hoofdpersonen in de televisiecommercial zijn bekende radio-deejays zoals Edwin Evers, Mattie & Wietze, Humberto Tan, Gerard Ekdom, Rick van Velthuijsen, Suzanne Bosman, Ron Brandsteder en Gijs Staverman. Digital Radio+ maakt gebruik van de uitzendtechnologie DAB+. Het grote voordeel voor de luisteraar is dat er landelijk naar méér zenders geluisterd kan worden in een digitale geluidskwaliteit. Digital Radio+ biedt naast de bestaande stations die op FM uitzenden veel nieuwe zenders.
Digital Radio+ is met een daarvoor geschikt toestel gratis uit de lucht (via de ether) te ontvangen. Omroepen starten promotiecampagne voor Digital Radio Digital Radio+ ontvangers zijn in diverse uitvoeringen en in verschillende prijsklassen te koop. In Engeland, Duitsland, Noorwegen, Denemarken, Zwitserland en Australië heeft digitale ether radio inmiddels een grote groep luisteraars. Om ook de Nederlandse luisteraar te kunnen bedienen met Digital Radio+ hebben de radiostations gezamenlijk de afgelopen maanden een landelijk netwerk uitgerold. De verwachting is dat luisteraars in de toekomst bij aanschaf van een nieuwe radio kiezen voor een Digital Radio+ ontvanger geschikt voor DAB+ techniek, waarmee de radiostations die uitzenden via Digital Radio+ beluisterd kunnen worden.
Radio is een van de meest geconsumeerde media van Nederland. Een Nederlander luistert gemiddeld 3.5 uur per dag. Met Digital Radio+ krijgen luisteraars méér zenders, méér gemak, digitale geluidskwaliteit én landelijk bereik. Digital Radio+ is een volgende grote innovatie in de ontwikkeling van het medium radio. [bron: Radio.NL]
DAB en DVB geven een prima signaal totdat een storende electromagnethische straling wordt geproduceerd in de buurt van de antenne. Zo heb ik voor mijn flat een parkeergelegenheid waar regelmatig zelf nieuwe auto’s waaraan gesleuteld is, snorfietsen met opvoersetjes enz. voor een storing zorgen op het signaal waardoor TV en Radio nauwelijks meer doorkomt. De politie zou eens hierop moeten gaan controleren want de radiocontroledienst bestaat niet meer. Deze storingen kunnen heel simpel worden voorkomen en voor weinig geld ( elkootje oid).
Twee maanden geleden een nieuwe auto aangeschaft en daarin een Pioneer autoradio met AM/FM/DAB+ ontvangst laten installeren. Men wilde daar voor DAB+ een z.g. plakantenne op het raam bijleveren. Dat heb ik afgewezen omdat dit prutswerk is. Een goed werkende antenne staat op het autodak en is zo veel mogelijk rechtopstaand. Uiteindelijk is er een antenne met in de voet een voorversterker op gekomen. Deze Italiaanse antenne wordt op DABONWHEELS maximaal gewaardeerd. Geen enkele radio kan de werking van een gebrekkige antenne compenseren. Autoradio’s hebben voor DAB+ ontvangst vaak een aparte antenne-ingang. De autoradioantenne heeft dan ook twee antennekabels en eventueel een extra draad voor de voedingsspanning. Veel automonteurs kennen deze techniek nog niet. Dus was het niet alleen voor mij een leermoment. Donderdag 11 september heb ik vanuit de omgeving Steenwijk een rit naar Hoek van Holland gemaakt en heb afgestemd op Radio 5 (DAB+) omdat deze geen FM ondersteuning kent. Onderweg geen enkele onderbreking gehad. Dat geeft ook aan dat men geen prutsantenne moet gebruiken maar goed antennemateriaal. Dat neemt niet weg dat DAB+ signalen, omdat ze zwakker zijn dan FM signalen, gemakkelijk gestoord kunnen worden door ongewenste signaalbronnen zoals een niet ontstoorde bromfiets, antieke auto of motor. Ook uit woningen, bedrijfspanden, verkeersregelsystemen en andere voertuigen op de weg komen onbedoelde signalen die nog wel eens voor onderbrekingen in ontvangst kunnen zorgen. Vandaar dat ik toch voor sterkere en/of meer zenders wil pleiten. Overigens gaat de omschakeling tussen DAB+ en FM in mijn autoradio vrijwel geruisloos. Geen volumeverschillen of tijdverschillen. Met de SLA optie (source level adjustment) zijn volumeverschillen tussen DAB en FM te corrigeren maar dat is bij mijn autoradio nauwelijks nodig. Ook bij de andere ritten, die ik de afgelopen maanden in het noorden, oosten en zuiden van het land gemaakt heb, was de DAB+ ontvangst nauwelijks problematisch. Alleen in Zuid Limburg heb ik een blinde vlek waargenomen. Voor een ieder veel succes met de DAB+ ontvangst!
wanneer heft er iemand van broatcastpartners nou het lef om te reageren ?
In Enschede is de NPO via DAB+ uitstekend, wat wil je ook, dat ik zo, n kleine 3 kilometer van de mast afwoon, ik kan hem ook binnenshuis krijgen wat bij de VCR niet of weinig lukt, op de slaapkamer kan ik in de zomermaanden ook de Duitse 11D krijgen die in de windermaanden door mijn HR- ketel word weggedrukt, als die aanspringt.
De dekking van zowel FM als DAB is op de Veluwe slecht, ivm milieu eisen schijnen niet veel masten geplaatst te mogen worden. N.m.m. kunnen ze dan toch een hogere in de buurt neerzetten met meer vermogen? Zal wel te simpel zijn – de N302 van Harderwijk richting Nieuw Milligen is hopeloos, ook voor telefoon trouwens. Zelfde reden.
Verder merk ik dat inderdaad het zenderaanbod veel geringer is, maar dat is niet alleen NPO: ook de cmmerciele jongens moeten gaan meedoen. En inderdaad, ik merk ook regelmatig dat de FM beter doorkomet dan de DAB: dat kan echt anders. Nog steeds geldt voor deze golflengte dat ontvangst goed mogelijk moet zijn voor zichtafstand maal wortel 7.
Vergeet die wortel 7(= ca. 2,65) maar. Het bereik op VHF is ongeveer 1,6 maal de zichtafstand wanneer er geen obstakels zijn. De formule voor de zichtafstand is B (in km)= 3,57 x wortel antennehoogte (in m). Om de berekening voor de totale afstand te maken, moet deze berekening zowel voor de zendantenne als de ontvangantenne gemaakt worden. De gevonden afstanden worden dan bij elkaar opgeteld. Voor een zender met antennehoogte van 100 m is het bereik ongeveer 36 km en voor een auto met 1,5 m antennehoogte zo’n 7 km. In totaal wordt de maximale afstand waarover het signaal te ontvangen is dan ongeveer 43 km, mits er geen obstakels zijn.
dag luisterraars, met de trein tussen Amersfoort en Zwolle gereisd met de Pure Move 400.
Een deel van de hoge veluwe geen dab ontvangst gehad, ook had ik dat vorigeweek tussen Amersfoort en Apeldoorn in de treien.
Omdat ik niet kan zien waarr ik ben moet ik gokken waar ik ongeveer ben tijdens het rijden.
Trouwens als je radio 1 in dab ontvangt moet de rest van kanaal dat ook doen.
Voor NPO en de rest van de club die voor een geode ontvangst moeten zorgen is er nog veel werk aan de dabwinkel.
Als ik de champagne hoor van digital radio denk ik ze zijn te vroeg begonnen!
dat is typies Nederland, dat hebben wij te danken aan het ministerie van economische zaken.
de 3,e fase moet met hoogste spoed worden ingevoerd!.
Anders ben ik bang dat er miesschien weer een werkloze bijkomt, vooral als je daar van afhankelijk bent.
Ik hoop dat die luie amtenaren van economiesche zaken geleerd hebben van de consumentengids van juli augustus.
Sommige amtenaren en bewinstlieden hebben een houten plaat voor hun hoofd.
…weet iemand hoe de digitale ontvangst in hulshorst/nunspeet is? -FM is niet veel soeps, alleen radio 1 te ontvangen.
Ron: dit komt helaas overeen met mijn eigen waarneming.
Vorige week van Alkmaar naar Den Helder v.v. gefietst en vanaf Burgervlotbrug had ik geen of nauwelijks ontvangst met mijn zakradiootje.
In Den Helder helemaal geen NPO-zenders te ontvangen via DAB+ maar wel de commerciële!
In omgekeerde richting was er pas vanaf Camperduin weer min of meer normale DAB+ontvangst.
Wij Noord Hollanders komen er weer bekaaid af, vrees ik.
Zenderuitbreiding, fase 3 vindt in 2015 plaats, wanneer exact is me niet bekend.
In Anna Paulowna (Kop van Noordholland) GEEN ontvangst van DAB+ in de huiskamer.
Pas met een antenne op zolder wordt er iets ontvangen.
Komt hier nog verbetering in?
Ik deel in je feestvreugde Jan v Strien!
Onberispelijke DAB+ 0ntvangst in hartje Utrecht lijkt me echter geen kunststuk met de mast in Ijsselstein in de onmiddellijke nabijheid.
Een fantastische ontvangst op mijn Dab+ radio in de keuken
hartje Utrecht stad.
Luister al jaren naar DAB, nu via DAB+ is het er zeker niet beter geworden! Jammer, radio is zo mooi medium , veel nieuws en muziek, maar moeten wij straks naar Internetradio gaan? Thuis is dit wel te doen, maar buitenhuis onbetaalbaar! Dus……..moet de zendsterkte omhoog!!
Met een vriendelijke groet, een radio liefhebber!!
Nadat DAB plotseling uit de lucht was en ik noodgedwongen een nieuwe DAB+ ontvanger aan moest schaffen voelde ik me behoorlijk genaaid.
Mijn DAB ontvanger was een Evoke 1XT van Pure, een duur ding. Maar goed, ik luister graag radio dus toch maar een nieuwe aangeschaft. Nu heb ik een Philips ORT 7500.
En in het begin was dat prima en ontving ik hier in Tilburg Noord alle kanalen. Nu, ongeveer een half jaar later, ontvang ik Slam FM, 538!, Q-music, Veronica, Sublime, BNR nieuwsradio, Radio 10 en 100% nl niet meer. Hoe kan dit? het signaal zal toch niet zwakker geworden zijn? Ik moet zeggen dat ik het apparaat nog niet mee naar de zolder genomen heb om te kijken of ik daar ontvangst heb en de zenders die ik ontvang, ontvang ik ook goed.
Ik denk dat ze nog steeds bezig zijn met het testen of met het vermogen van de DAB+ zenders.Vaak in de avond of in de ochtend is het signaal dusdanig slecht dat ik weer over moet schakelen naar de FM En er moeten meer zenders bij komen als DAB+ een succes moet worden..
Heb jaren lang geluisterd naar DAB en had in Lelystad zeer voortreffelijke ontvangst met de aloude Morphy Richards. Kabeltje naar HIFI en super!
Viel dus ineens uit, inderdaad. Nu een Pure One Flow gekocht, thuis goede ontvangst en in de auto is het slecht: de dijk over: niets, de Hoge Veluwe over: Niets Maar ja, geen externe antenne; Is geen aansluiting voor. (FM Ned4 overigens ook niet, vraag me altijd af waarom commerciële zenders het overal goed doen en Ned 4 praktisch overal slecht te krijgen is terwijl goede kwaliteit dan op prijs gesteld wordt: meer dan bij geklets).
Er moet inderdaad stevig in infrastructuur worden geïnvesteerd.
Wat is de ervaring met die Pure Outlet Highway? Niet goed?
In andere reacties lees ik over VCR en P.O. Wat is wat?
Inderdaad: juist voor de veel-rijders is deze techniek ideaal om zonder problemen op lange trajecten te luisteren.
Wat Frankrijk trouwens?Ook DAB+ of zijn ze weer eigenwijs?
Theo
Dag Teo en andre luisterraars,
De Overheid is laks. Als je champagne wil voeren voor dab+ moet je eerst voor zorgen dat er minstens een dekking is van 95 tot 100%.
Als de overhead de 3,e fase pas volgend wil uitvoeren ben je don bezig!
Ik heb ook al een stukje geschreven op het gastenboek van radio 5 Nostalgia,
Heb geklaagd bij digitalradio maar ze hebben alle een houten hoofd. jammer.
Is de zender in Overslag nu al dan niet in de lucht???
Ik woon in België, zo’n 10 km van de Nederlandse grens. Ik had gehoopt de NPO zenders via DAB+ bij mij thuis te kunnen ontvangen. Dit lukt echter helemaal niet!
Omgekeerd: wanneer ik in Nederland ben en de Belgische grens 10 ja zelfs 20 km achter mij laat dan ontvang ik de Belgische zenders nog steeds op volle kracht!!
Zou het kunnen dat in Nederland met véél te klein vermogen wordt uitgezonden?
Het DAB+ netwerk wordt uitgerold. Landelijke dekking vanaf mei 2014.
Ja ja; behalve op de kop van Schouwen-Duiveland dan toch.
Waarom lukt het niet om hier een goede ontvangst te realiseren?
Ook met een speciale DAB+ antenne is er geen voldoende bereik om een hoorbaar signaal af te geven.
Is het dan toch allemaal een wassen neus; en straks zijn de FM zenders ook de lucht!
Ik behoor met mijn (thuis) Sangean WFR2D tot de “gelukkigen” die op het display de NPO-slideshows te zien krijgen.
Leuk hoor maar waarom wordt de tijd niet weergegeven op de fraaie plaatjes?
En waarom blijft het hele scherm bij NPO 5 zwart?
Het schijnt de verantwoordelijken niet op te vallen; kennelijk schijnt het verhelpen van deze issues geen prioriteit te hebben.
Het wordt,ook op termijn, niets met dat hele DAB+-gebeuren in Nederland, vrees ik.
Dat het anders én vooral beter kan, bewijzen onze oosterburen maar weer eens.
Leuk speelgoed DAB+ en daar blijft het voorlopig bij!
Ik heb nu een jaar een DAB+ radio in de auto en wat me opvalt is dat zo gauw als je bebouwd gebied binnen rijdt de DAB+ wegvalt. Je zou dan naadloos over moeten schakelen op FM, mooi niet dus. Verschrikkelijke vertragingen en als gevolg daarvan mis je stukken als er weer teruggeschakeld wordt.
Nederland heeft in tegenstelling tot Duitsland gekozen voor veel (meer) kleinere steunzenders. Daardoor is het onmogelijk geworden om alle zenders in sync met de FM zenders te laten lopen helaas. Overschakelen is voorlopig ook wel nodig want de dekking is nog lange niet de beloofde 80%.
Ik rijd regelmatig over de Duitse autowegen en daar schakelt DAB+ en FM echt naadloos over als het al gebeurt. Meestal is het gewoon DAB+.
Ik hoop echt dat ze hier gaan inzien dat het met de huidige zendervermogens niet gaat lukken om DAB+ aan een succes te helpen. Uit ergernis kies ik vaak nog voor FM, liever soms iets ruis dan blokken met stilte of rampzalig schakelen tussen FM en DAB+
Hallo daar, ik heb net een nieuwe tuner aangeschaft.(Rotel RT-11). Met een kleine antenne op een magnetische voet. Weg met die lange antennekabel!! Perfecte ontvangst van publiek en commercieel, 3 hoog op een flatje in Assen.
Dag Sander en dag alle andere lezers. Ik bewonder het optimisme van Sander. Jawel “alles komt goed”. Maar fase 2 is uitgerold en in Zuid-Limburg is alleen in een beperkt gebied rond Maastricht de ontvangst van de P.O. mogelijk. Ik heb een hoog punt in mijn woonomgeving opgezocht en daar is de P.O. wel te ontvangen. Maar om iedere keer 1,5 km heen en later terug te wandelen om naar deze omroep te luisteren. Gaat me net iets te ver ;-)….. Maar ik kan niet wachten totdat fase drie eindelijk ook hier is uitgerold. Want het klinkt allemaal wel erg lekker als het te horen is. De VCR klinkt hier heel goed en is ook goed te ontvangen. Het volumeverschil tussen FM en DAB is nog wel iets waar duidelijk aan gesleuteld moet worden.
als de Overheid deze champagne wil voeren moeten ze eerst iets aan de ontvangst van het netwerkdoen!.
de ontvangst is een grote makke
Als de fundering niet goed is kan je geen huis bouwen.
De gewone consument stuurd op die manier zijn dab+ ontvanger trug naar de winkel.
hierin is de overhead schuldig aan omdat ze niet luisteren naar deburgers,
ze hadden de campagne moeten uitvoeren daar de 3,e fase,
voor de rest is dab+ een geode alternatief voor de fm en am.
De basis voor success is goede dekking. In ieder geval in de auto en mobile, thuis zijn er genoeg alternatieven. Helaas is de dekking waardeloos. Wie naar het zuiden rijdt over de A2 heft na Maarheze nauwelijks ontvangst meer en er zijn nog tal van gaten. Forensen, vrachtwagenchaufeurs en vertegenwoordigers. Dat zouden de early adopters moeten zijn. Waarom kan men dit niet gelijk goed doen. Tell me Why??? En nee, het overschakelen naar FM is helemaal een verschrikking. Er zit een groot volume verschil en een vertraging in DAB. In overgangsgebieden wordt je helemaal gek van het geschakel tussen die twee.
Hier in het oosten is de dekking perfect en overschakelen naar FM werkt feilloos. Ligt waarschijnlijk aan je radio. Merk er niks van als de pioneer overschakeld op FM. (ja ruis)
Hier in Den Haag Zuid-West is de ontvangst ook nog niet wat het moet zijn. In de keuken een DAB+ radio neerzetten heeft geen zin, want er is nauwelijks ontvangst van de DAB+ zenders. Ook in de auto in Den Haag West/Zuid-West is de ontvangst nog verre van ideaal. Kortom, de komende jaren moet er nog heel wat aan het netwerk worden gesleuteld! Om te beginnen een fijnmaziger netwerk, dus meer (steun)zenders erbij. En de vermogens kunnen nog best omhoog van de zenders!
Prima ontvangst.Alleen in de auto raadt ik de Pure Highway 300di af.Bij de NPO valt deze geregeld uit terwijl de VCR perfect is.Oplossing voor dit probleem heb ik nog van niemand gehoord.
Goede morgen, zo rond Pijnakker is het niet goed ,waar het beter is geworden is rond Spijkenisse ! Dus er zijn nog plekken waar de ontvangst slecht is!
Al eerder heb ik bericht dat hier in Leiden Noord de ontvangst zeer slecht is.
Alleen op de bovenste etage heb ik (matige) ontvangst.
Ik heb mijn toestel onlangs meegenomen naar Schotland.
Daar was de ontvangst binnenhuis op de begane grond, zelfs met ingeschoven antenne, perfect. En dat in een klein dorpje.
Wat voor verklaring heeft u daarvoor??
Dat de DAB netwerken in de UK een veel sterker signaal de ether in sturen dan -tot nu toe- hier het geval is. Ik heb goede hoop dat het de komende tijd (jaren) hier beter wordt.
Dag Sander,
Even een commentaar, als je me toestaat.
Nadat DAB van de ene dag op de andere was afgeschakeld, vervangen door DAB+, is de ontvangst er zeker niet beter op geworden. Ik denk dat te kunnen beoordelen, aangezien ik drie verschillende DAB-ontvangers had, waarvan twee geen DAB+ aankonden. Ik heb jaren naar DAB geluisterd, en nu dus naar DAB+, en inmiddels heb ik opnieuw een DAB+ tuner gekocht – twee maal eigenlijk – en waar de binnenhuis-ontvangst van DAB vrij mager was, is die van DAB+ gewoon zeer slecht.
De gekozen bandbreedte (64 kbps AAC) maakt dat de geluidskwaliteit ook nog eens een stuk minder is dan wat verwacht zou mogen worden – en, slechter klinkt dan de vroegere DAB standaard.
Maar ach, het mag allemaal niets kosten in Nederland: zenders met nauwelijks vermogen, veel te weinig steunzenders, en ook nog zo veel mogelijk kanalen met een heel kleine bandbreedte in de multiplex proppen – zo gaat dat.
Kort en goed: de ontvangst van dat prachtige DAB+ is te beroerd voor woorden, en dat weet jij ook wel. En dat gaat niet gauw veranderen, helaas.
DAB+ is daarmee een doodgeboren kind, in Nederland, ondanks alle mooie PR – men weigert gewoon te investeren – een kansloze poging is DAB+ .
Ik ben overigens geheel over naar Internet Radio !
Hoi Peter,
De NPO ontvangst is inderdaad op plekken slechter geworden dan voorheen mét DAB. Daar staat tegenover dat er in Nederland meer zenderlocaties zijn bijgekomen sinds de dagen van DAB. Om niet te vergeten het nieuwe landelijke netwerk van de commerciële stations. We moeten niet vergeten dat we in Nederland aan het begin staan (het oude NPO DAB netwerk heeft jaren ‘stil’ gestaan qua ontwikkeling en uitbreiding) van het digitale ether radio tijdperk. De netwerken zullen in de loop van de jaren beter worden, verdicht worden en gaten zullen opgevuld worden. Fase 3 van het NPO netwerk staat bijvoorbeeld al gepland voor volgend jaar. Ik neem mijn petje af voor de omroepen om in deze tijden van sterk teruggelopen reclame-inkomsten zulke heftige investeringen te doen in een totaal nieuwe infrastructuur. Ook zullen de netwerkbeheerders van de DAB+ stations praktijkervaring opdoen met de huidige infrastructuur en aanpassingen doen. Toen destijds FM geïntroduceerd werd was het ook schipperen met ontvangst en waren er ook sceptici die zich hardop afvroegen waarom dat goeie ouwe AM niet gewoon goed genoeg was… Laat ik het zo zeggen: het komt goed, daar ben ik van overtuigd.
DAB+ werkt met een andere, nieuwere -veel efficiëntere- compressietechniek (AACPLUS, iPods hebben AAC) dan het sterk verouderde DAB (MP2, voorloper van de welbekende MP3 compressie). Dus het is logisch dat de bitrate veel minder is dan voorheen bij het oude DAB. 48 kbps op DAB+ is ongeveer gelijk aan 128 kbps op DAB. En beide klinken dan ongeveer hetzelfde. Als een kanaal op het oude DAB eerst op 160 kbps zat en nu op 48 kbps dan is dat inderdaad wel een terugval in geluidskwaliteit, maar volgens mij is dat niet gebeurd bij de NPO. Het nieuwe DAB+ is ook nog eens ‘robuuster’ dan DAB. Dus het is betrouwbaarder en stabieler. Een logische stap, maar de manier hoe de NPO het plotsklaps heeft afgeschakeld verdient inderdaad niet de schoonheidsprijs.
Bedoelen ze met landelijke dekking nog steeds dat ik in Nijmegen alleen op zolder DAB+ kan ontvangen? Ik vrees dat ik daar geen 3,5 uur per dag ga zitten luisteren met dit warme weer :-}