Ingezonden mededeling: Publieke Omroep verkiest potentiële boven reële luisteraars

Onderstaand een brief van dhr. Gerard Lokhoff zoals verzonden aan de vaste commissie van OCW.

Geachte leden van de vaste commissie OCW,

Uit het agendaoverzicht op de website van de 2e kamer begrijp ik dat U aanstaande maandag 10 december overleg zult voeren over o.a. de mediabegroting.
Wellicht dat U tijdens dit overleg ook enige woorden wilt besteden aan het vreemde beleid van de Publieke Omroep t.a.v. het invoeren van Digitale Radio. Een korte beschrijving hiervan kunt U in onderstaande tekst lezen. Mocht U behoefte hebben aan verdere toelichting dan wil ik U die graag geven.

Met vriendelijke groet,

Gerard Lokhoff
EINDHOVEN

Sinds 1 december voelen luisteraars naar digitale radio in Zuidoost-Brabant zich in de steek gelaten door de Publieke Omroep. Deze heeft namelijk zonder enige vooraankondiging de stekker van de zender in Mierlo uit het stopcontact getrokken, omdat er onvoldoende budget voor zou zijn. Tegelijkertijd is echter een dubbel zo sterke digitale radiozender in Alkmaar in de lucht gekomen. Blijkbaar zijn potentiële luisteraars in die regio belangrijker voor de Publieke Omroep dan bestaande luisteraars in de slimste regio ter wereld.

Dit is de vreemde logica achter de eerste fase van het uitrolplan voor digitale radio, dat in 2017 uiteindelijk tot een nationale dekking zou moeten leiden. Volgens dit plan kunnen de luisteraars in de regio Eindhoven die al een digitale radio hebben aangeschaft deze tot tenminste 2015 niet langer gebruiken. Juist de meest enthousiaste luisteraars van de Publieke Omroep hebben geïnvesteerd in een moderne digitale radio. Deze potentiële ambassadeurs worden nu in de kou gezet, een marketingblunder van de eerste orde.

Digitale Radio is reeds vele jaren mogelijk. Al eind tachtiger jaren werd bij Philips in Eindhoven gewerkt aan de Digitale Audio Broadcast standaard, en zijn er ook via de Philips personeelswinkel DAB ontvangers verkocht. Maar nu zal deze dichtbevolkte, “high tech savvy” regio, na sinds 2004 het genot van van ongestoorde ontvangst te hebben gekend, de komende jaren het zonder digitale radio moeten stellen. Tenminste, als de zender Mierlo niet opnieuw wordt ingeschakeld.

Wat mede speelt is de slechte ontvangstmogelijkheden via de FM band. Eindhoven e.o. ligt op de grens van de verzorgingsgebieden van de zenders Lopik en Roermond, waardoor binnenshuis maar met moeite een behoorlijk FM signaal te ontvangen is. Daarom hebben luisteraars die in goede kwaliteit naar de publieke omroep willen luisteren een digitale ontvanger aangeschaft, die bovendien toegang geeft tot de anders moeilijk te ontvangen programma’s van Radio 5, Radio 6 en FunX. Dergelijke ontvangers zijn tegenwoordig in grote mate tegen redelijke prijzen verkrijgbaar, ook als portable en autoradio.

Intussen blijft ook de zender Lelystad in de lucht, zodat op de jachten op het halve IJsselmeer digitale radio kan worden ontvangen. Dit steek schril af tegen de ongeveer driekwart miljoen personen die in het verzorgingsgebied van de zender Mierlo wonen, die om ‘budgetoverwegingen’ uitgeschakeld is. De Publieke Omroep is bij navraag niet in staat de kosten van het eventueel in de lucht houden van de zender Mierlo aan te geven.

Verder roept dhr. Lokhoff op zijn blog mede-lotgenoten, radioliefhebbers en anderen op om in actie te komen. Onder meer door een kopie van bovenstaande tekst te mailen naar Tweede Kamer leden en een petitie te tekenen.