Ingezonden mededeling: Publieke Omroep verkiest potentiële boven reële luisteraars
Onderstaand een brief van dhr. Gerard Lokhoff zoals verzonden aan de vaste commissie van OCW.
Geachte leden van de vaste commissie OCW,
Uit het agendaoverzicht op de website van de 2e kamer begrijp ik dat U aanstaande maandag 10 december overleg zult voeren over o.a. de mediabegroting.
Wellicht dat U tijdens dit overleg ook enige woorden wilt besteden aan het vreemde beleid van de Publieke Omroep t.a.v. het invoeren van Digitale Radio. Een korte beschrijving hiervan kunt U in onderstaande tekst lezen. Mocht U behoefte hebben aan verdere toelichting dan wil ik U die graag geven.Met vriendelijke groet,
Gerard Lokhoff
EINDHOVEN
Sinds 1 december voelen luisteraars naar digitale radio in Zuidoost-Brabant zich in de steek gelaten door de Publieke Omroep. Deze heeft namelijk zonder enige vooraankondiging de stekker van de zender in Mierlo uit het stopcontact getrokken, omdat er onvoldoende budget voor zou zijn. Tegelijkertijd is echter een dubbel zo sterke digitale radiozender in Alkmaar in de lucht gekomen. Blijkbaar zijn potentiële luisteraars in die regio belangrijker voor de Publieke Omroep dan bestaande luisteraars in de slimste regio ter wereld.
Dit is de vreemde logica achter de eerste fase van het uitrolplan voor digitale radio, dat in 2017 uiteindelijk tot een nationale dekking zou moeten leiden. Volgens dit plan kunnen de luisteraars in de regio Eindhoven die al een digitale radio hebben aangeschaft deze tot tenminste 2015 niet langer gebruiken. Juist de meest enthousiaste luisteraars van de Publieke Omroep hebben geïnvesteerd in een moderne digitale radio. Deze potentiële ambassadeurs worden nu in de kou gezet, een marketingblunder van de eerste orde.
Digitale Radio is reeds vele jaren mogelijk. Al eind tachtiger jaren werd bij Philips in Eindhoven gewerkt aan de Digitale Audio Broadcast standaard, en zijn er ook via de Philips personeelswinkel DAB ontvangers verkocht. Maar nu zal deze dichtbevolkte, “high tech savvy” regio, na sinds 2004 het genot van van ongestoorde ontvangst te hebben gekend, de komende jaren het zonder digitale radio moeten stellen. Tenminste, als de zender Mierlo niet opnieuw wordt ingeschakeld.
Wat mede speelt is de slechte ontvangstmogelijkheden via de FM band. Eindhoven e.o. ligt op de grens van de verzorgingsgebieden van de zenders Lopik en Roermond, waardoor binnenshuis maar met moeite een behoorlijk FM signaal te ontvangen is. Daarom hebben luisteraars die in goede kwaliteit naar de publieke omroep willen luisteren een digitale ontvanger aangeschaft, die bovendien toegang geeft tot de anders moeilijk te ontvangen programma’s van Radio 5, Radio 6 en FunX. Dergelijke ontvangers zijn tegenwoordig in grote mate tegen redelijke prijzen verkrijgbaar, ook als portable en autoradio.
Intussen blijft ook de zender Lelystad in de lucht, zodat op de jachten op het halve IJsselmeer digitale radio kan worden ontvangen. Dit steek schril af tegen de ongeveer driekwart miljoen personen die in het verzorgingsgebied van de zender Mierlo wonen, die om ‘budgetoverwegingen’ uitgeschakeld is. De Publieke Omroep is bij navraag niet in staat de kosten van het eventueel in de lucht houden van de zender Mierlo aan te geven.
Verder roept dhr. Lokhoff op zijn blog mede-lotgenoten, radioliefhebbers en anderen op om in actie te komen. Onder meer door een kopie van bovenstaande tekst te mailen naar Tweede Kamer leden en een petitie te tekenen.
I think this is among the most significant information for me. And i’m glad reading your article. But should remark on some general things, The website style is perfect, the articles is really excellent : D. Good job, cheers
Hoeveel Kilowat wordt de DAB zender die in Enschede komt te staan met de 11C frequentie voor de commercieele radio?
Weurt 190413
LS, Misschien bij U bekend,maar sinds enkele weken is de DAB ontvangst in de omgeving Nijmegen bedroevend slecht geworden en valt zelfs weg. Weet iemand of de zender in Arnhem teruggeschroefd is, of is dit resultaat gevolg van Mierlo.
Een update vanuit Zwolle:
Hoewel ik op mijn mailberichten aan de Raad van Bestuur over de zender in Lelystad geen enkele reactie ontving lijkt het erop dat de zendsterkte van Lelystad inmiddels weer is verhoogd. Ik probeerde vandaag nog eens mijn DAB-radio en ziedaar: er was plotseling weer ontvangst mogelijk, blokjes met zendsterkte in display was weer zoals ik gewend was.
Ik hou een slag om de arm dat het wellicht ook nog kan komen door bijzondere atmosferische omstandigheden maar het signaal is 12 uur later nog steeds hetzelfde.
Ik weet niet of Nico Smulders uit Zwolle dit ook leest maar mijn vraag is of hij in Zwolle inmiddels óók weer DAB-ontvangst terug heeft.
Is de zendsterkte Lelystad blijvend terug op 3kW dan hiervoor op deze plaats mijn dank aan de anonymus bij de Publieke Omroep die dit geregeld heeft.
Ja Douwe ook hier alweer een tijdje ontvangst! Echter het is nog niet zo stabiel als voorheen, oorzaak misschien atmosferische omstandigheden (weersinvloeden enz.) of men heeft stiekem het vermogen wat opgeschroefd naar b.v. 2kW?
Als ik alle recensies zo lees, dan is er per 1 dec 2012 geen enkele verbetering opgetreden in de gebieden die al eerder DAB ontvangst hadden. Hier in noord zeeland is het toch heel anders. Ik ontvang nu zelfs binnenshuis DAB!
Beste lezers,
Er wordt sterk de nadruk gelegd op de (ex-) zender Mierlo en ook Lelystad komt af en toe aan bod. Kennelijk is maar weinigen opgevallen dat ook in Amsterdam en Haarlem de sterkte is verminderd. Twee van de grootste steden in het land! De sterkte van de zender Arnhem lijkt verhoogd, maar dat is alleen in de richting van de kust. De ontvangst in de Achterhoek en omgeving is verdwenen.
Ook de zenders Lopik en Rotterdam zenden hun 8 kW alleen in bepaalde richtingen uit.
Kortom: dit is een oplossing die gericht lijkt te zijn op kostenbesparing, niet om goede ontvangst te bieden.
Hopelijk komen de landelijke commerciële omroepen snel in de lucht, zodat de NPO gedwongen wordt om de situatie te verbeteren.
Alex.
Natuurlijk ben ik ook voor een behoud van de DAB ontvangst in Zwolle en omgeving. Ik vind het echter vreemd dat de energie uit Lelystad niet geconcentreerd wordt richting het land, maar blijkbaar lekker mag rondstralen het IJsselmeer op…
Ik heb gisteravond de staatssecretaris geschreven, met 2 concrete vragen:
– kan hij helpen Mierlo weer in de lucht te krijgen;
– wil hij met de publieke omroep komen tot een integrale kosten/baten analyse van de radio distributie?
Bijhet laatste noem ik als voorbeeld het uitschakelen van 747 AM, naar het schijnt 500 kW. Voor DAB lijkt me 100 tot 125 kW voor het hele land voldoende. Dus waarschijnlijk kunnen we voor de besparing in energiekosten nu ruimschoots meteen heel Nederland van digitale radio voorzien, alle radiokanalen van de publieke omroep, in plaats van enkel Radio 5 krakend op de middengolf.
Er zal wel flink wat commentaar komen op deze suggestie, Persoonlijk doet het me ook pijn afscheid te moeten nemen van de middengolf – m’n eerste zelfgebouwde radio was natuurlijk een AM ontvanger. Maar het moet toch eens zover komen dat we niet met de rug naar de toekomst staan? We hebben toch ook digitale TV ingevoerd toen er no zo’n 200.000 ontvangers waren die niet digitaal konden ontvangen? Bovendien is het nog Groen ook!
Graag nodig ik U uit om U aan te melden op de mailinglijst op behoudDAB.info. We moeten een groep mensen verzamelen en ideeën uitwisselen hoe het beste actie is te voeren. Bovendien wil ik iedereen uitnodigen om bij de overhandiging van de petitie te zijn, maar daarvoor moet ik U wel kunnen bereiken.
Toen in 2003 DAB met veel bombarie werd aangekondigd en het in maart 2004 eindelijk in de lucht kwam, heb ik in een bui van optimisme/verstandsverbijstering (haal door wat niet van toepassing is) een DAB tuner aangeschaft. Maar in Zuid-Limburg hoorde ik geen DAB signaal van onze eigen omroep. Wel uit Duitsland en België. Dat veranderde nadat Mierlo in de lucht kwam en ik in staat was een behoorlijke antenne, gericht op Mierlo, te plaatsen. Geen groot aantal stations te horen, maar wat er te horen is klinkt vele malen beter dan de signalen uit de lokale FM zenders. Deze laatsten werden en worden nog meer en meer gestoord door allerlei zenders in de buurt van Zuid Limburg. Onderlinge afstemming tussen de diverse landen/regio’s lijkt er niet te zijn bij het in gebruik nemen van een FM frequentie.
Echter lijkt het er nu op dat ik deze DAB tuner beter bij het grofvuil kan zetten (Als we al iets krijgen wordt het DAB+ en daar is mijn ontvangertje niet voor gemaakt). Het lijkt er inderdaad op dat in Den Haag alleen maar belangstelling bestaat voor de “Randstad”. Echter betalen de burgers daarbuiten ook belasting en worden deze centjes ondermeer gebruikt voor de pot “algemene middelen”. En worden de zenders in Nederland daar ook niet mede uit bekostigd? Kortom, ik ben van mening dat het niet tot 2017 mag duren dat er een totale uitrol over geheel Nederland gaat komen. Daarbij worden grote groepen van luisteraars door het afschakelen van Mierlo op onbehoorlijke wijze in de kou gezet en moet minimaal deze zender weer in de “AAN-stand” worden gezet.
Helemaal met je eens Douwe van der Werf, ik woon ook in Zwolle en sinds 26 nov. geen ontvangst meer. Misschien kunnen ze in Lelystad de zendenergie richting het oosten herstellen naar 3kW en richting het westen (IJsselmeer) minimaliseren.
Beste DAB-fans in Brabant!
Graag sluit ik mij bij deze brief van Gerard Lokhoff aan de Kamerleden. Maar dan wél graag zonder die malle passage over de zender in Lelystad.
Hier in Zwolle zit sinds de veiling van de frequenties ook een groot gat in de dekking van de publieke omroep mede veroorzaakt door plaatselijke steunzenders van BNR en RadioNL. Plus de regionale folklore van de randdebielen met hun piratenzenders waar nauwelijks tegen opgetreden wordt door het Agentschap Telecom…
Dankzij de DAB jarenlang nooit meer een probleem gehad met de ontvangst.
Helaas, door het verminderen van de zendsterkte (van 3 naar 1 kW) in Lelystad is het hier in Zwolle nu ook stil geworden op mijn DAB-radio.
Bedankt Publieke Omroep, alleen luisteraars in de Randstad tellen blijkbaar mee voor de omroepbobo’s uit de grachtengordel…
Wat is dit nou?
Heb ik daarvoor een kwaliteitsradio!
Ik onderschrijf van harte de brief van Gerard Lokhof.
Draai de knop weer om naar ON!
Marc Braun, Eindhoven
Heb heden avond deze brief naar de Kamerleden gestuurd:
Eindelijk was het hoge woord er uit. DAB kreeg een toekomst. Dankzij de
koppeling van DAB aan FM werden ook de commerciële radiostations
gestimuleerd om radio uitzendingen te gaan verzorgen in de fijne DAB+
digitale radio standaard. Ruisvrij, kraakvrij en kristalhelder
radiogeluid. 2013 wordt het jaar van de waarheid…
De Publieke Omroep zendt al vele jaren uit in DAB, onder meer in de regio
Eindhoven vanuit de zendmast in het nabijgelegen Mierlo. Toen afgelopen
weekend het nieuwe netwerk van de NPO in gebruik werd genomen veranderden
er een aantal dingen. Bijna allemaal positief en toe te juichen. Alleen
één ding niet. Het uitschakelen van de zender in Mierlo. Daarmee werden in
één klap alle DAB toestellen in die regio onbruikbaar die al sinds 2004
verkocht werden aan de mensen aldaar. En dit ook nog eens onaangekondigd.
Een regio die -u wel bekend- te boek staat als een streek met een hoge
dichtheid van high tech bedrijven en (dus) een bovengemiddeld technisch
geïnteresseerde bevolkingssamenstelling. Mensen die bij introductie van
nieuwe technieken als eerste op de hoogte zijn en dit ook willen
aanschaffen. ‘Innovators’ zoals men ze in de marketing zo mooi noemen. En
juist die mensen die DAB als eerste omarmden zijn nu afgeschakeld bij de
nieuwe fase van het netwerk.
Ik wil u dan ook verzoeken om te doen wat in uw bereik ligt om deze
ondoordachte beslissing terug te laten draaien en de knop van de DAB
zender in Mierlo weer op ‘ON’ te laten zetten.