Digitale radio in de toekomst frequenter gebruikt?
Toekomst DAB+
Steeds meer radiozenders zenden ook uit via DAB+ (Digital Audio Broadcasting). Wat voor voordelen heeft deze vorm van digitale radio nou eigenlijk en hoe ziet de toekomst van radio luisteren eruit? Vroeger luisterde iedereen via AM en FM. Tegenwoordig zijn er veel meer opties om naar je favoriete muziekzender te luisteren. Een van deze opties is DAB+. Bij deze optie luister je digitaal via de ether.
Voordelen DAB+ digital radio
DAB+ heeft veel voordelen. Zo is het voor de omroepen goedkoper om uit te zenden via DAB+ dan via FM. En bij digitale radio is veel meer ruimte voor zenders. Daarnaast zijn de uitzendgebieden van DAB+ voor niet-landelijke (commerciële) omroepen en in de grensstreek groter dan FM. Iedereen die met de auto op reis gaat, merkt dat de FM-ontvangst op de grens van het uitzendgebied steeds slechter wordt. Bij DAB+ hoor je deze ruis niet. DAB+ schakelt gewoon uit op de grens van het uitzendgebied en valt dus stil. Verder heb je alle zenders in een alfabetische lijst. Je hoeft dus niet meer naar frequenties te zoeken. Ook heb je minder zendmasten nodig. Een nadeel is dat je een DAB-ontvanger moet hebben die je speciaal hiervoor aan moet schaffen. Voor 44 euro heb je echter al een goede DAB-radio.
Agentschap Telecom en digitale radio
Agentschap Telecom maakt (digitale) radio mogelijk en stimuleert het gebruik van DAB+. De huidige analoge vergunninghouders moesten allemaal investeren in digitale radio bij de verlenging en verlening van de vergunningen in 2011. In 2017 biedt Agentschap Telecom ruimte voor experimenten voor lokale digitale etherradio. Ook werkt Agentschap Telecom aan een passend frequentieplan voor de (streeksgewijs) samenwerkende lokale omroepen en neemt daarvoor de begeleiding van een pilot van OLON (Organisatie van lokale omroepen in Nederland) op zich.
Toekomstscenario’s digitale radio
Agentschap Telecom is van mening dat digitale radio een toekomst heeft. Een ontwikkeling die je nu ziet is dat in bepaalde automerken digitale radio standaard is ingebouwd. Hier hoef je zelf dus niks voor te doen. Ook als er een DAB-chip in je mobieltje zit, zal je het waarschijnlijk gaan gebruiken. Op dit moment luisteren steeds meer mensen naar de radio via het internet, dat kan via de computer, tablet of mobieltje maar ook via een radiotoestel. Het zou zomaar kunnen dat luisteren via het internet en digitale radio samen gaan lopen. Het zou kunnen dat je in de toekomst ook radio via 5G (de opvolger van 4G) gaat luisteren. Pas in de toekomst weten we of er een winnaar is.
Wist je dat?
- De eerste versie van digitale radio, DAB, in 1995 uitkwam?
- In 2010 een nieuwe versie van DAB, DAB+, uitkwam?
- Groot-Brittannië een echt DAB-land is?
- Noorwegen inmiddels gestart is met de afschakeling van FM?
[bron: Agentschap Telecom]
Critische geluiden zijn er om goed naar te luisteren en het is aan de zenders om er actie op te nemen en de dekking te verbeteren.
Ik heb het nu ong 1 jaar in de auto en waar ik op de Veluwe Radio 4 op FNM wel kon schudden, heeft DAB perfecte ontvangst. Eigenlijk in heel Nederland, dus ik denk dat het erg aan de installatie in de auto en de antenne ligt als er slechte ontvangst is. Alleen rond de grote steden, met diep liggende rijbanen en hoge flats rondom, en in de tunnels is er geen onrtvangst. Daar moet nodig wat aan gebeuren.
Ik WAS heel erg enthousiast over DAB+ en zeker toen het zenderaanbod vorig jaar wat uitgebreid werd met onder meer Retro Hits. Tot mijn spijt is de ontvangst in mijn auto echt dramatisch. Ik rij veel in het midden van het land en ik heb vaak geen signaal. Daardoor is er echt niet naar te luisteren. Ik hoop oprecht dat er snel wat aan de signaalsterkte gedaan kan worden, want zoals het nu is moet ik FM of naar muziek op mijn USB luisteren.
Ter aanvulling; de auto is 2,5u lang volledig doorgelicht en alle onderdelen van de DAB keten zijn gecontroleerd. Alles werkt technisch prima. Ontvangst op een bepaalde plaats stilstaand gaat ook goed, maar rijdend (en daar heb je een auto toch voor) dus nagenoeg niet.
Dag Remco. Er wordt door autofabrikanten vaak vergeten dat alleen een goede antenne een goede ontvangst geeft. Vanwege o.a. de autowasstraat wordt dan een antenne in de ruit of een haaienvinantenne op het dak gemonteerd. De spriet op het dak geeft nog steeds het beste resultaat. Er zijn echter sprieten met ingebouwde filters welke niet geschikt zijn om de frequenties waarop DAB+ wordt uitgezonden goed door te laten. Dat komt men bij een after market montage waarbij de originele radio wordt vervangen nog al eens tegen. De antenne moet dan ook vervangen worden. De DAB+ antennes die achter de ruit geplakt worden, voldoen ook niet. Ik rijd met een goede antenne met ingebouwde voorversterker op het dak en heb ook in het centrum van het land geen ontvangstproblemen. DAB+ is echt een verrijking. Veel meer programma’s dan op FM. Tot heden heb ik alleen in Vierhouten op de Veluwe, onder sommige viaducten en in tunnels wegvallende DAB+ ontvangst ervaren.
DAB radio is bezig met een heel leuke ontwikkeling. Echter is mijn aanvankelijke enthousiasme hiervoor een tikkeltje aan het afzwakken. Want met een dikwijls heel geringe bit-rate klinkt het digitale geluid nog steeds niet zoals het zou moeten. De muxen worden vol gepropt terwijl de kwaliteit van het geluid dikwijls verre van optimaal is. Mijn radio op de “hijgfedelletie” aangesloten laat in regel een veel betere sound horen bij het beluisteren van internetradiostations dan bij DAB radiostations. Het belangrijke voordeel van DAB is dat het gratis te beluisteren is. Met mijn handy in de auto beluister ik ook wel ’s internet stations. Maar de stream wordt door de telefoon provider wel in rekening gebracht. En met een groter aantal luisteraars loopt die stream ook nog eens niet zo soepel. Mijn keuze blijft dan toch DAB radio. Maar kan de kwaliteit van hetgeen wordt geboden dan wel wat beter?