2014: De DAB+ balans
Inmiddels zijn we weer een tijdje verder. De NPO bouwt wekelijks zenders bij zoals reeds op deze site aangekondigd. Op Radio TV Nederland doet men er -bijna live- verslag van, inclusief foto’s van antennes en installaties. Zo wordt langzaamaan fase 2 van het NPO netwerk voltooid. Vermoedelijke oplevering zal ergens tussen nu en begin maart liggen vermoed ik.
Uiteindelijk zal men vanaf maart in grote delen van Nederland dus Radio 1, 2, 4, 5, 6, 3FM, TOP2000, 24Nieuws en FunX kunnen ontvangen in de best mogelijke kwaliteit. Er komt nog een fase 3 aan waar nog andere delen van Nederland zullen worden ingevuld respectievelijk de zendsterkte zal worden versterkt met extra zendlocaties, zie hier een duidelijk overzicht van deze planning.
De spanning loopt op. Want we kunnen er op rekenen dat de Nederlandse Publieke Omroep ook nog een aantal extra DAB+ stations gaat toevoegen aan de bestaande multiplex. Er is nog ruimte. De verwachting is niet dat de NPO ook -net zoals de gezamenlijke landelijke commerciële omroepen- 18 kanalen in de lucht zal gaan brengen. Maar we kunnen toch rekenen op een uitbreiding van de bestaande 9 stations met 2 of 3 stations. Dat brengt het totaal op 30 DAB+ stations die in grote delen van Nederland in goede ontvangst- en audiokwaliteit te ontvangen zullen zijn.
Uit de reacties op de artikelen op deze site (bijvoorbeeld hier en hier) is te lezen dat er op dit moment ook ontvangstproblemen zijn. In verschillende situaties. In diverse delen van Nederland. Zowel voor de commerciële als voor de publieke stations. Maar ook in steden of gebieden waar wél dekking zou moeten zijn. We moeten niet vergeten dat we in een beginfase zitten. Digitale ether radio zoals dat nu wordt uitgerold in Nederland is helemaal nieuw. De technieken en installaties zijn bekend en de netwerkbouwers weten wat ze doen, maar in de praktijk zal er best hier en daar wat tegenvallen en getweakt moeten worden. We mogen niet verwachten dat vanaf 1 maart a.s. de ontvangst in ALLE situaties in ALLE hoekjes, tunnels en eilanden perfect zal zijn, of zelfs maar aanwezig. We zullen een beetje geduld moeten betrachten, als we eens 2 of 3 jaar verder zijn dan zal de pijn van het soms hier en daar wat sputterende begin gauw vergeten zijn vermoed ik.
Nogmaals, wellicht ten overvloede, wij hebben in Nederland nu twee DAB+ netwerken naast elkaar. Dus het kan dat je Radio 1, 2, 3FM etc perfect ontvangt maar dat Sky, 538 of Q steeds uitvalt of helemaal niet te horen is. Of viceversa. Soms helpt herplaatsen van de radio, de antenne verlengen met een koperdraadje, of een knutselwerkje zoals dit maar in voorkomende gevallen is er helaas even niets aan te doen. Soms is de ontvangst in huis geweldig, van beide netwerken maar is de DAB+ ontvangst in de auto verschrikkelijk. Of andersom. En soms wilt u gaan hardlopen met een DAB+ zakradio en heeft u de hele route perfect ontvangst van de powerrock van Arrow of de opzwepende beats op 538, maar eenmaal in het bos valt de ontvangst steeds uit. Het kan allemaal nog. En het is helaas niet anders. Maar wanneer de radio het wél doet: is het wel genieten!
Vorige week, 18 oktober 2014 ben ik in Hardenberg (Overijssel) bij twee radiozaken binnengewipt voor informatie over DAB+ ontvangers, omdat er op de radio reclame over gemaakt werd. Hun reactie was: DOE HET NIET.
De ontvangst binnenshuis is 0,0 en buiten op de stoep mag je blij zijn als je drie zenders kan ontvangen, als het weer meezit. Kom volgend jaar maar weer terug, misschien wordt de ontvangst beter, maar reken er maar niet op, want het oosten ligt niet in de randstad.
Hallo Guido,
Woon zelf in Lochem, kan inmiddels 10 zenders ontvangen maar de geluidskwaliteit is abominabel, ondanks goede antenne en een high end dab+ tuner de Vincent ST- 8.
Daarnaast is het schakelen in de uitzendingen zeer irritant. Dus maar weer naar FM overgegaan, veel betere geluidskwaliteit en veel meer zenders te bereiken. Dus die opmerkingen begin dit jaar dat het in maart helemaal uitgerold zou zijn is met een Randstadbril geschreven. Komen die mensen niet buiten die grenzen? Missen ze heel wat!
De ontvangst van Dab in de trein hangt sterk af van de Treinstellen . Veel treinen hebben gecoate ramen en daar ziet vaak metaal in, dus een afscherming voor signalen van buiten. De nieuwe sprinters zijn op dit punt een ramp.
Hier in Rosmalen buiten en in huis een goede DAB+ ontvangst. Heb een Sangean DPR-39 aangeschaft met verwisselbare batterijen, dus altijd te gebruiken. De antenne zijn je “oortjes. Superblij met DAB+
FM was hier altijd gestoooord.
Het zelfde hoor ik een wel met ontvangst tv via digitenne, komt dus met digitaal ontvangst meer voor
Wie heeft de zelfde ervaring het gebeurd zelden dat er een brommer langs mijn huis komt rijden maar als het gebeurd valt even de ontvangst totaal weg s dit normaal ?
Ron over het Noordoosten van Brabant kan ik niet oordelen Midden Brabant gaat na Dongen Prima maar hoe verder van Loon op Zand af vanaf Dongen word het snel minder naar Breda hier in Oosterhout zijn de resultaten wisselend heb dat al vaker aangegeven en hoop ook dat er serieus naar geluisterd gaat worden ?
Ik heb het ook al gemerkt in delen van West-Brabant!
IK reis regelmatig met de trein Zoals in een vorige reactive IN midde-brabant en noord-oost-brabant is de ontvangst beter van de NPO en de Vcr.
a
l mag het binnens huis beter, vooral in bebouwde gebieden zoals winkelcentra valt het tegen.
Daar moet je moeite doen met een sprietantenne om een goeie ontvangst te krijgen.
Jammer, als dab+ het doet is het beter dan de fm.
Ik praat dus in dit geval over mijn kleine sangean 34 heeft hier dus echt moeite vooral in de bebouwing van Breda
Toch nog even info in de trein tussen Breda en ongeveer Dordrecht zijn de publieke zenders slecht te ontvangen dus mij mijn mening klopt dat er zowel voor npo en de vcr er versterking zou moeten komen voor de regio Breda en dan hopelijk met voldoende vermogen !
Weet hier iemand of zendmasten voor mobiele telefonie kunnen storen op de DAB+ frequenties? De radio van mijn vader (een Denon DRA-F109) heeft een erg vreemde ontvangst. Afhankelijk van waar ik de antenne plaats (kleine sprietantenne) heb ik of alleen de NPO met signaalsterkte 8 (van de 9) of ik heb zowel de publieke als de commerciële zenders, maar dan met een ontvangststerkte die elke twee seconden wisselt tussen 5 à 6 en helemaal niets. Nu staat er op de flat naast mijn vaders huis een vrij grote mobiele zendmast, dus ik vroeg me af, of dat er iets mee te maken kan hebben. Vooral dat constante ritme van wel/geen ontvangst lijkt er toch wel op te wijzen, dat er ergens één of ander apparaat staat te storen.
Voor de volledigheid:
Ik woon zelf een paar honderd meter verderop en heb binnenshuis een prima ontvangst met diverse radio’s. Dit alles speelt in Schiedam.
Dag Willem en andere meelezers.
Waarschijnlijk heb je de kreet “groot signaal gedrag” of iets soortgelijks wel eens opgevangen. Ik probeer op heel simplistische wijze iets uit te leggen. Stel je voor dat je door het bos loopt en naar de fluitende vogeltjes wilt luisteren. Maar jouw echtgenote en haar vriendin lopen ook mee en kwekken er op los. Dat ongestoord luisteren is er dan niet bij, want je bent niet in staat om “selectief” te luisteren. De “kwekkers” overstemmen een en ander. Zo’n hoogfrequent veld van zo’n GSM antenne kan ook wel eens storend werken wanneer de “oortjes” van de ontvanger niet voldoende selectief zijn.
Ik hoop het iets verduidelijkt te hebben.
Egbert, bedankt voor de uitleg.
Ik heb de ontvangst inmiddels wel wat weten te verbeteren met een wat grotere antenne. De signaalsterkte schommelt nu een stuk minder. De eerste antenne was kennelijk iets te mini…
In Roosendaal Noord-brabant was het niet te doen om in de trein te luisteren naar de NPO wel geode ontvangst van de vcr.
Bergenopzoom was de NPO goed te ontvangen maar de vcr was niet best.
Met andere woorden kpn moet waar steunzenders staan alles aanzetten. wil het lukken.
Vanaf breda had ik goeie ontvangst van de npo en de vcr..
Ik hoop dat hier iets mee gedaan wordt!
Dag Sander en alle andere meelezers.
Je schrijft het volgende en ik citeer:
Fase 3
De verwachting is dat in 2017 wordt besloten of het DAB+-netwerk van de NPO nog verder wordt geoptimaliseerd. Met deze 3e fase wil de NPO landelijk een indoor-dekking realiseren middels het opbouwen van nog eens 24 extra steunzenders.
Ik heb “een rondje Parkstad” gedaan en getracht om ook maar enig signaal op te kunnen pikken van de zender Maastricht. Dat lukte maar zeer sporadisch. Ook direct onder Roermond (Echt-Susteren en directe omgeving) is verstoken van enig DAB signaal van onze PO. Ik kan me niet voorstellen dat er tot 2017 gewacht gaat worden om dan pas te gaan onderzoeken hoe fase 3 uitgebreid gaat worden. Dan kan het wel eens 2019 worden alvorens in genoemde gebieden het signaal waarneembaar is. Een onbegrijpelijke en voor mij absoluut onverteerbare zaak. Temeer omdat in 2003 DAB voor het hele land werd aangekondigd.
Met de ingebruikname van de steunzender voor het DAB+-netwerk van de Publieke Omroep in Groningen is de opbouw van de tweede fase van dit DAB-netwerk afgerond.
Het DAB+-netwerk van de NPO is nu in vrijwel geheel Nederland te horen via kanaal 12C. De tweede fase van het DAB+-netwerk bestond uit het plaatsen van steunzenders in gebieden waar de publieke omroep tot op heden geen dekking had.
Voor de opbouw van deze tweede fase kon alleen een groot gedeelte van de Randstad en een gedeelte van Gelderland, Flevoland en Noord-Brabant luisteren naar de digitale etheruitzendingen van de NPO op kanaal 12C. Tijdens de opbouw van de tweede fase van het digitale ethernetwerk zijn er door KPN Broadcast Services steunzenders in de lucht gebracht in onder andere Goes, Ughchelen, Maastricht, Bergen op Zoom, Eindhoven, Zwolle, Markelo en Enschede. Daarnaast zenden de radiozenders van de publieke omroep sinds 14 oktober uit in de vernieuwde DAB+-techniek.
Aanbod
Momenteel zijn naast de zes publieke radiozenders van de NPO, de landelijke editie van FunX ook de themazenders NPO Top 2000 en NPO Nieuws 24 te ontvangen via het DAB+-aanbod van de NPO op kanaal 12C. De verwachting is dat dit aanbod de komende maanden wordt uitgebreid. Daarnaast is de NPO begonnen met het meesturen van een slideshow via haar DAB-pakket.
Fase 3
De verwachting is dat in 2017 wordt besloten of het DAB+-netwerk van de NPO nog verder wordt geoptimaliseerd. Met deze 3e fase wil de NPO landelijk een indoor-dekking realiseren middels het opbouwen van nog eens 24 extra steunzenders.
Commerciele radiozenders
De landelijke commerciële radiozenders zijn sinds september 2013 landelijk te ontvangen via DAB+ via kanaal 11C. De commerciële radiozenders zijn wettelijk verplicht om naast hun FM-uitzendingen ook uitzendingen in DAB+ te verzorgen. De commerciële radiozenders hebben voorlopig geen plannen om het DAB+-netwerk verder te optimaliseren
Regionale radiozenders
Ook regionale commerciële radiozenders als Radio Decibel, Waterstad FM en RadioNL hebben de wettelijke verplichting om uitzendingen in DAB+ te gaan verzorgen. Hierbij zijn ze gedwongen om samen te werken met de publieke regionale radiozenders als Radio West, Radio Rijnmond en Omroep Gelderland aangezien de regionale commerciële en publieke radiozenders van dezelfde frequentieruimte gebruik moeten maken. De radiozenders hopen later dit jaar gezamenlijk te gaan uitzenden in DAB+.
Hier in de regio Den Bosch is het signaal redelijk te ontvangen op en portable ontvanger die ik tijdens het wandelen gebruik. Tussen de huizen valt de ontvangst vaak weg. Alleen top 2000 is goed te ontvangen. Op mijn werk in regio gemert is de ontvangst overal super. Hoop dat het signaal in de regio Den Bosch beter wordt. Ook staan de limiters sterk afgesteld . De top 2000 pompt af en toe, jammer van de geluidskwaliteit. Dab zou cd kwaliteit kunnen zijn. Heb het in Engeland gehoord en dat was super.
Leuk en aardig die diashow uitgezonden door de NPO.
Ik had liever gezien dat men het foutcorrectie level hoger had gezet. Dan zou een hoop uitval voorkomen kunnen worden.
Natuurlijk kun je geen ontvangst verwachten in kelders, tunnels en dergelijke, maar juist als de ontvangst op het randje is, zorgt een gunstigere foutcorrectie dat je dan net wel geluid houdt in plaats van steeds dat fade-in/ fade-out effect.
Hier bij mij in Laren Nh is de ontvangst (zonder antenne) uitstekend. Dat komt omdat ik op slechts 4 kilometer van de zendtoren van Hilversum woon. Door deze ideale omstandigheid kan ik overal probleemloos luisteren naar de publieke zenders via kanaal 12C en de commerciele zenders via kanaal 11C.
Ik Heb hier in Laren uitstekende ontvangst (zelfs zonder
Dag luisteraars miesschien bij de zendermaatschapij vragen in Hilfersum, dat is de vroegere NOzema.
Vandaag een hoog punt in mijn woonomgeving opgezocht en mijn Pure One Flow een autotune laten doorlopen. Tja en daar kom ik ineens uit op 70 te ontvangen stations uit binnen- en buitenland. Ook “onze” P.O. stations zitten er tussen. Echter weer thuis aan gekomen blijkt dat juist deze stations waar ik al zo’n lange tijd naar uitkijk, hier niet te ontvangen zijn. En zoals Sander schrijft:
“Begin maart is de situatie voorlopig zoals die zal blijven…met -zoals in het stukje te lezen- hier en daar hiaten waarmee ‘we’ even moeten leven.”
Ik blijf het vreemd vinden dat voor Zuid-Limburg voor de locatie Maastricht is gekozen. Een heel groot gedeelte van het stralingsdiagram valt over België. Als deze zenders nu onder gebracht zouden worden in Hulsberg, was een heel groot gedeelte van Zuid-Limburg (dus ook geheel Maastricht) van een goed signaal voorzien.
Ik heb het meer dan donkerbruine vermoeden dat een verdere uitrol nog maanden en misschien wel jaren gaat duren. In ieder geval langer dan “even” en op deze manier is voor mij de “fun” van DAB radio niet wat ik er ooit van had verwacht.
Ik vermoed dat men vooral indoor dekking in de grote steden heeft willen bereiken, lettend op de standplaatsen in o.a. Groningen en Leeuwarden. Dus er is gekeken naar maximale aantal luisteraars i.p.v. geografische bedekking.
Inderdaad zit er wel wat in jouw bewering Gerard. Echter wordt door de huidige zender in Maastricht in hoofdzaak deze stad met ca 120.000 inwoners bediend. Het gebied Sittard-Geleen met omringende plaatsen heeft ook zo’n 120.000 inwoners; Parkstad Zuid-Limburg ongeveer 220.000. Dus als we ’t dan hebben over een hoeveelheid luisteraars? Ik blijf het een onverteerbare zaak vinden dat men hier alleen voor Maastricht heeft gekozen. Leg hetzelfde stralingsdiagram vanuit Hulsberg over Zuid-Limburg uit en je komt tot een verbazingwekkende conclusie.
Egbert, ik vind het ook een vreemde zaak. Hulsberg komt niet voor in het lijstje voor fase 3, en ik weet niet of de geplande zenders in Eys en Lichtenberg i.p.v. Maastricht het gewenste effect zouden hebben. Bedenk ook dat door het golvende karakter van het landschap er meer zenders nodig zullen zijn dan in de vlakke polders, en men daarom misschien juist niet voor Hulsberg gekozen heeft.
Hulsberg en Eys-Wittem zijn geografisch gunstig voor een VHF opstelling. Niet voor iets zijn de FM zenders voor NPO Radio 2 ondergebracht in genoemde opstelpunten. Relatief weinig zendvermogen voor een volledige dekking van het gehele gebied Zuid-Limburg; inclusief de stad Maastricht. En waarom Hulsberg niet in het lijstje voorkomt voor fase 3 is mij ook een raadsel.
Inmiddels zien we in Amsterdam ook de DAB+ Slide Show op NPO Radio1, zie http://derotsmedia.com/2014/02/08/radio1-toont-slide-show-op-dab/
waar ik mij radio dab+ ook zet geen radio 1 tot en met 6
en ook geen top 2000
wat ik wel goed werk zijn radio 10 en 538 100% nl
dus moet veel gedaan worden met radio 1 tot en met 6
Ik luister DAB+ alleen in de auto. Op een paar spots na (oa centrum Ruurlo voor zowel NPO als commerciëlen) is het prima! Mooi om te zien hoe snel de NPO heeft geacteerd om hun achterstand in te lopen.
Mijn ww-reis is van Drenthe naar de Achterhoek.
Hoi Sander heb jij ook nog inzicht wat er van dit jaar nog staat te gebeuren met de regionale zenders en de regionale commerciële zenders die zou ik met alle andere radio luisteraars ook graag op DAB+ willen zien verschijnen !
Beetje bij beetje wordt het dus beter, half 2014 alle zenders overal goed te ontvangen?
Begin maart is de situatie voorlopig zoals die zal blijven…met -zoals in het stukje te lezen- hier en daar hiaten waarmee ‘we’ even moeten leven.
Met de laatste zin van Sander ben ik het helemaal eens. En zeker als de Pure one flow die ik hier uit de Radiowinkel heb, met de “higfidelletie” wordt verbonden klinkt het fantastisch. De zender Eys is voor mij geen probleem. Ontvang ik perfect. Maar Maastricht bedient ook een groot stuk van ons buurland als ik het antennediagram bekijk. Echter een groot potentieel aan luisteraars in de regio Parkstad zal met fase 1 niets van onze PO horen en dat vind ik jammer. Ik zal dus nog wel menig maandje (jaartje?) geduld moeten hebben alvorens ook maar iets van onze PO in DAB te kunnen beluisteren. Gelukkig heeft de door mij genoemde radio ook menig internetradiostation aan boord en dat klinkt ook vaak best lekker.